Als jij geen beeld communiceert, wordt er één gecreëerd

Laatst zocht ik een restaurant. Ik vond er één die goed klonk en bezocht de website.

Maar toen gebeurde het.

Geen foto’s van eten. Geen sfeerbeelden. Alleen een menukaart met tekst. Mijn hoofd begon automatisch de lege plekken in te vullen.

Hoe zal het eruit zien? Gezellig of niet? En toch even dat plaatje in mijn hoofd van een saaie ruimte, flauw eten en een sfeerloos restaurant.

Geen plek waar ik enthousiast van werd.

Waarom laten ze niet gewoon zien hoe het eruitziet? Ik wil kunnen voelen hoe de sfeer is, hoe het eten eruitziet. Dat bepaalt of ik ergens wil eten of niet.

Stel je voor dat ze wel geld en tijd hadden gestoken in een beeldbank.

Dan had het wellicht zo gelopen..

Ik open diezelfde website en het eerste wat ik zie zijn foto’s van dampende borden, sfeervolle verlichting en mensen die genieten van hun maaltijd. Dan krijg ik meteen een ander gevoel.

Dat is precies hoe beeld werkt. We denken in plaatjes. Als die niet worden ingevuld, doet ons brein dat zelf. En dat beeld is misschien niet wat je, in dit voorbeeld, als restaurant zou willen.

Dit zet me aan het denken. Hoe vaak gebeurt dit niet? Hoe vaak missen bedrijven kansen, simpelweg omdat ze hun verhaal niet visueel vertellen?

Wat is beeldtaal?

Beeldtaal is praten met plaatjes. Net zoals je met woorden iets kunt vertellen, kun je dat ook met beelden doen. Kleuren, vormen en symbolen helpen om een boodschap duidelijk te maken.

Diverse onderzoeken tonen aan dat mensen een plaatje sneller snappen dan een lange uitleg. Daarom zie je beeldtaal overal: in reclames, borden op straat en filmpjes. Het helpt om dingen te begrijpen zonder dat er veel woorden nodig zijn!

Visuele communicatie is daarom de integratie van beelden en beeldelementen (visuele elementen) en woorden (verbale elementen) tot een communicatie-eenheid. - Citaat uit het boek Beeldtaal.

Waarom beeld zo belangrijk is

Overal om ons heen zien we beelden. Op sociale media, in de winkelstraat, op websites. Ons brein houdt van plaatjes en begrijpt ze supersnel.

Sneller dan lange stukken tekst. Eén goede foto of video kan in een paar seconden een gevoel geven. Blijdschap, gezelligheid, vertrouwen.

Voor ondernemers is dit een grote kans. Hoe wil je dat mensen jouw bedrijf zien? De eerste indruk maak je namelijk maar één keer.

Daarom is beeld meer dan alleen een mooie foto. Het vertelt jouw verhaal, op een manier die iedereen snapt.

Wat gebeurt er als je geen beeld gebruikt?

Dan vult een ander het voor je in. Zonder beeld geef je veel ruimte voor twijfel.

Stel, je bent een personal trainer en je website heeft geen foto's of video's. Geen beelden van jou, geen sfeer, niks.

Een potentiële klant bezoekt je site.

Wat denkt diegene? Misschien iets als: Wat voor trainingen geeft deze persoon? Hoe ziet de sportschool eruit? Wat is het resultaat van hier sporten?

Vergelijk dat met een website die wel beelden heeft.

Een foto van jou terwijl je een klant helpt. Een video van een energieke workout. Een glimlachende klant die trots zijn resultaat laat zien.

Dat geeft meteen vertrouwen. Mensen kunnen zich voorstellen hoe het is om met jou te werken. Ze voelen de energie, de sfeer, de professionaliteit.

Dat is hoe beeldcommunicatie werkt.

Aan de slag met je beeld

Oké, wil je sterker en geloofwaardiger overkomen met beeld?

Stel jezelf deze vragen.

  • Wat wil ik uitstralen? Omschrijf dit in 5 woorden.

  • Welke beelden heb je nodig? Dit kunnen professionele foto's zijn, maar ook spontane, authentieke beelden. En ook behind-the-scenes beelden werken vaak goed.

  • Waar zet ik mijn beelden in? Website, social media, visitekaartje of een magazine? Zorg voor een consistente stijl en een herkenbaar beeld.

En onthoud: beeldcommunicatie gaat niet alleen over mooie foto's. Het gaat om het vertellen van een verhaal dat klopt met wie jij bent en wat je doet.

Neem de regie over jouw visuele verhaal, voordat iemand anders dat voor je doet!

Hulp nodig? Voel je welkom.

Arnout

Ik help je aan geloofwaardige beelden, zodat je zichtbaar bent op een manier die bij je past. Als bedrijf, ondernemer en mens. Neem contact op. Of stuur mij een DM.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Waarom je Google Bedrijfsprofiel niet meer zonder nieuwe foto’s kan

Volgende
Volgende

10 essentiële tips voor een geloofwaardige profielfoto