De polariteit van content creatie: creativiteit versus analyse

Laatst kwam ik hem weer tegen in mezelf: de tegenstelling tussen creativiteit en analyse. Anderen noemen het emotie versus verstand, of intuïtie versus doelgerichtheid.

Op zo’n moment lijkt het alsof ik moet kiezen. Het gevolg? Ik voel spanning en zeg tegen mezelf: ‘Nee, nu geen nieuwe ideeën. Ik wil eerst dit uitzoeken en oplossen.’

Wat ook kan gebeuren is dit:

Je wilt iets posten op social media en dan merk je ineens: ‘Shit, ik heb geen inspiratie.’ Dan bevind je je aan de andere kant van het spectrum. Je hebt juist ideeën nodig.

Dit is persoonlijk. Misschien herken je deze tegenstelling niet. Creativiteit versus analyse. Maar ik weet zeker dat ook jij polariteiten kunt ontdekken.

Bijvoorbeeld, je bent snel enthousiast maar zou wel eens wat voorzichtiger willen zijn. Of je bent een chaoot en dan zijn er momenten waarop je jezelf tegenkomt. Je wens? Orde.

De lemniscaat

Een symbool dat past bij deze beweging is de lemniscaat, de liggende acht. Dit symbool belichaamt het idee dat we voortdurend lerend zijn. De cyclus is eindeloos.

Het heeft geen begin en geen einde. Het bestaat uit twee delen die zich op gelijke afstand van elkaar bevinden, verbonden in een circulaire route. Heen en weer.

Ook is er een weg die in het midden kruist. Het zijn delen die met elkaar communiceren. Samen zorgen ze voor balans, beweging en harmonie. Dat is een belangrijk punt.

Model voor Content Creatie

Content Creëren

Voor het maken van content heb je beide kanten nodig: creativiteit en analyse. Zonder analyse, geen plan en resultaat. Zonder creativiteit, geen creatie en content om te gebruiken.

Beelden en teksten zijn essentieel voor je verhaal. Samen vormen ze je inhoud. En dat deel moet kloppen, want het is je innerlijk. Of het waarom van je bedrijf.

Het is de plek waar je verhaal begint. Maar vaak stoppen we op dit punt. Want dit proces kost tijd. Als je het goed wilt doen, sta je stil bij je ervaringen en krachten. Maar ook bij je groeispanningen en lessen.

Alles moet welkom zijn. Waarom? Het is onderdeel van je verhaal. En als je dat in kaart brengt, krijg je een goed beeld. Het gevolg als je dit niet doet?

Geen duidelijke boodschap. Geen consistent verhaal. Geen zichtbaarheid.

Je zet je inspiratie niet om in content creatie. Je neemt de tijd niet of je hebt de tijd niet. Het meest gehoorde excuus. Zonde.

Hiermee kom je ook niet toe aan posten en delen. Daarmee mis je bereik en impact. Maar als je teruggaat is wat je echt mist: analyse en strategie.

Dat deel wat je concrete vragen stelt als:

  • Wat is de kern van mijn verhaal?

  • Welke verandering vertelt mijn storie?

  • Wat is mijn centrale boodschap?

  • Welk kanaal ga ik gebruiken?

  • En hoe maak ik content die daarbij past?

Zo komen creativiteit en analyse elke keer weer bij elkaar. In het midden. Op dat punt ben ik graag. Vanaf dat punt wordt alles helder. En ga je zien welke kant je op mag gaan. Richting analyse of creatie.

Zie ik jou binnenkort op deze kruising? Plan een kennismaking.

Doei,

Arnout

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Soorten camerashots: van extreem weids tot intiem dichtbij

Volgende
Volgende

Alt-tekst schrijven: zo doe je dat als fotograaf, content creator en beeldmaker