Wat is blue hour?

Blue hour is de naam voor het verschijnsel dat 's ochtends, het uur voor zonsopkomst, en 's avonds, net na zonsondergang, bij bepaalde omstandigheden de lucht en de omgeving een blauwe kleur aannemen1. Het blue hour is een onderdeel van de schemering en duurt meestal slechts een tiental minuten. De naam is afgeleid van het Frans: l’heure bleue.

Hoe herken je blue hour?

Je kunt blue hour herkennen aan de volgende kenmerken:

  • De zon staat ver onder de horizon, waardoor er geen direct zonlicht meer is.

  • De lucht heeft een donkerblauwe, indigo of paarse tint, die vaak contrasteert met de oranje of roze gloed van de horizon.

  • Het licht is zacht, egaal en koel, waardoor de kleuren minder verzadigd en contrastrijk worden.

  • Het licht is statisch, wat betekent dat het weinig verandert van intensiteit en richting.

Hoe kun je blue hour gebruiken voor je foto’s?

Blue hour is een van de meest sfeervolle momenten voor fotografen, omdat het licht een mysterieuze, serene en romantische uitstraling geeft. Hier zijn enkele tips om blue hour te gebruiken voor je foto’s:

  • Plan je fotoshoot van tevoren, zodat je weet wanneer en waar blue hour plaatsvindt. Je kunt hiervoor apps of websites gebruiken die je de exacte tijden en locaties laten zien.

  • Kies een locatie die een goed uitzicht heeft op de lucht en de horizon, en die interessante elementen heeft om mee te werken, zoals water, wolken, gebouwen, bruggen of mensen.

  • Stel je camera in op de juiste instellingen, zoals de witbalans, de belichting en de scherpstelling. Je kunt experimenteren met verschillende modi, zoals handmatig, automatisch of prioriteit.

  • Richt je op de compositie, de hoek en de framing van je foto. Je kunt de regel van derden, de gulden snede of de symmetrie gebruiken om je foto te ordenen. Je kunt ook de horizon in of uit het beeld laten, afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken.

  • Wees creatief en probeer verschillende perspectieven, poses en stijlen. Je kunt bijvoorbeeld je onderwerp in het donker plaatsen, zodat het een silhouet wordt, of je kunt je onderwerp juist belichten met een kunstmatige lichtbron, zoals een flitser of een lamp. Je kunt ook gebruik maken van reflecties, schaduwen en kleurcontrasten om je foto meer diepte en dynamiek te geven.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Volgende
Volgende

Wat is de regel van derden?