Wat is branding?

Branding is het proces van het creëren, ontwikkelen en beheren van een merk. Een merk omvat alle aspecten van een bedrijf. Het zorgt voor onderscheiding. Branding omvat o.a. het bepalen van de visie, missie, kernwaarden, identiteit, persoonlijkheid en positionering van een merk in de markt.

Branding heeft als doel om een sterk en herkenbaar merkimago op te bouwen bij de doelgroep. Het gaat niet alleen om het creëren van een aantrekkelijk logo, een pakkende slogan of een aantrekkelijke verpakking. Maar ook om het opbouwen van een emotionele connectie met de klant. Een sterk merk heeft een positieve invloed op de perceptie van de doelgroep. Het vergroot de merkloyaliteit en kan leiden tot een hogere merkwaarde en marktaandeel.

Branding is een belangrijk onderdeel van marketing en communicatie en wordt toegepast in diverse sectoren, zoals de consumentenmarkt, de zakelijke markt, de non-profitsector en de overheidssector. Het omvat strategieën en tactieken om het merk te positioneren, de merkidentiteit te communiceren, de merkwaarde te versterken.

Branding in de praktijk

Branding gaat om het ontwikkelen van een eigen persoonlijke identiteit. Welke activiteiten komen daarbij kijken? Het omvat veel, maar een aantal belangrijke activiteiten zijn;

  • Merknaam en logo ontwerpen. Het kiezen van een geschikte merknaam en het ontwerpen van een passend en herkenbaar logo zijn essentieel voor branding. Ze vormen de basis van de visuele identiteit van het bedrijf en moeten consistent worden toegepast in alle communicatie-uitingen.

  • Merkcommunicatie ontwikkelen. Dit omvat het creëren van een consistente en aantrekkelijke communicatieboodschap voor het merk, zowel online als offline. Dit kan onder andere inhouden het ontwikkelen van een merkverhaal, merkbelofte, slogans, taglines, en andere communicatiemiddelen die het bedrijf positief positioneren bij de doelgroep.

  • Merkbeleving creëren. Het gaat erom een consistente merkbeleving te creëren op alle touchpoints waar de doelgroep in contact komt met het merk, zoals de website, social media, verpakkingen, point of sale, en klantenservice. Een positieve merkbeleving kan leiden tot merkloyaliteit en positieve mond-tot-mondreclame.

  • Merkinnovatie. Merken moeten zich voortdurend aanpassen aan veranderende marktomstandigheden, consumentenvoorkeuren en concurrentie. Merkinnovatie omvat het ontwikkelen van nieuwe producten, diensten, communicatiestrategieën en merkextensies om relevant te blijven voor de doelgroep en concurrentievoordeel te behouden.

  • Interne merkcultuur bevorderen. Een sterke interne merkcultuur is essentieel voor een succesvolle branding. Het gaat erom de merkwaarden en merkidentiteit te internaliseren bij medewerkers en hen te betrekken bij het creëren en uitdragen van het merk. Dit kan onder andere inhouden het trainen en motiveren van medewerkers, het creëren van een merkgerichte bedrijfscultuur en het betrekken van medewerkers bij beslissingen.

Aan de slag met jouw branding?

Ik ben van mening dat een goed verhaal in woord en beeld daar essentieel in is. Je kan het storytelling noemen, maar voor mij omvat het de vertaling van binnen naar buiten. Eerst naar de kern van wie je bent als ondernemer of bedrijf. Pas dan kan je naar buiten met een geschikte en passende boodschap.

Lees meer hoe ik je kan helpen of doe een gratis contentscan.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Wat is brand essence?

Volgende
Volgende

Wat is green marketing?