Wat is een omgevingsportret?

Een omgevingsportret is een beeld of foto die de sfeer, kenmerken en karakteristieken van een bepaalde omgeving weergeeft. Maar dat niet alleen. Het gaat om de locatie in samenhang met het onderwerp. Dat onderwerp kan een persoon of dier zijn, als voorbeeld.

Omgevingsportret is een genre binnen de fotografie. Het is een manier van vastleggen die de essentie vastlegt van een locatie, zoals een stad, buurt, landschap, kantoor of gebouw. Omdat het in samenhang gaat met levende wezens kunnen mensen zich erin verplaatsen.

Verschil met standaard portretten

Persoonlijk vind ik dat er teveel met standaard portretten wordt gewerkt. Zeker in bedrijven en organisaties. Een omgevingsportret voegt het samen.

Samengevat, kan je zeggen dat..

  • Portretfotografie legt de essentie en persoonlijkheid van mensen vast. Het toont gezichtsuitdrukkingen, emoties en karakter, waardoor een diepere connectie ontstaat tussen kijker en geportretteerde. Het onthult en versterkt de schoonheid en individualiteit van mensen.

  • Een omgevingsportret is een foto gemaakt in de natuurlijke omgeving van het onderwerp, zoals thuis of op het werk. Het geeft inzicht in het leven en de omgeving van het onderwerp en wordt voornamelijk gebruikt in de fotografie. Het doel is om het karakter en de essentie van de persoonlijkheid beter weer te geven, in plaats van alleen de fysieke kenmerken vast te leggen.

Aandachtspunt bij omgevingsportretten

Waar moet je op letten bij het maken van omgevingsportretten?

  • Fotografeer de persoon in zijn of haar natuurlijke omgeving. Dat is de plek waar hij of zij zich op zijn of haar gemak voelt. En daardoor kan de persoon zich beter uitdrukken.

  • De achtergrond speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van informatie. Let op details. Wat heeft waarde? Zijn en symbolen die herkenning geven? Wat is de boodschap van de foto?

  • De locatie is het sleutelelement bij deze manier van fotograferen. Let dus goed op de achtergrond en de verhouding. Als dat niet klopt, ga dichterbij staan of juist wat verder weg. Voorkom zoomen. Juist als je niet goed staat weet je dat de foto ook niet klopt.

  • Je kan een omgevingsportret beoordelen op het verhaal. Belicht het de werksituatie van het onderwerp? Je collega of de medewerker.

Omgevingsportretten in bedrijven & organisaties

Een paar voorbeelden..

  • Een omgevingsportret van een team van medewerkers in een modern kantoor, waarbij zowel de mensen als de dynamische werkomgeving worden vastgelegd.

  • Een omgevingsportret van een chef-kok in een drukke keuken, omringd door culinaire gerechten, keukengerei en een levendige sfeer.

  • Een omgevingsportret van een architect op een bouwplaats, met blauwdrukken, constructiematerialen en een imposant gebouw op de achtergrond.

  • Een omgevingsportret van een winkelier in een charmante boetiek, met stijlvolle kledingrekken, accessoires en tevreden klanten.

  • Een omgevingsportret van een tech-startup in een creatieve co-workingruimte, omgeven door moderne apparatuur, whiteboards vol ideeën en enthousiaste teamleden.

Identiteit, cultuur en waarden

Deze voorbeelden laten zien hoe omgevingsportretten kunnen worden gebruikt om de identiteit, cultuur en professionele omgeving van je bedrijf te fotograferen. Ze leggen niet alleen de mensen vast, maar ook de context waarin zij werken, waardoor potentiële klanten een beter beeld krijgen van het bedrijf en de waarden die het vertegenwoordigt.

Jouw verhaal in portretten

Portret of omgeving. Het maakt verschil. Met omgevingsportretten kan je jouw missie en visie zichtbaar maken. Wil je weten hoe we dit voor jouw bedrijf of organisatie kunnen doen? Neem contact op of kijk wat ik doe. Ik werk met deze manier van visuele creaties.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Het 3H-model uitgelegd

Volgende
Volgende

Wat is een moodboard?