Wat is metacommunicatie?

Het begrip metacommunicatie komt voor binnen het vak van marketing en communicatie. Maar ook binnen de psychologie en relaties. Om deze vraag te beantwoorden maak ik onderscheid.

Metacommunicatie in marketing

Metacommunicatie in marketing verwijst naar communicatie over communicatie binnen een marketingcontext. Het omvat het gebruik van verbale en non-verbale signalen. Om de betekenis en intentie van een boodschap te verduidelijken of te wijzigen.

Hier zijn enkele manieren waarop metacommunicatie kan worden toegepast in marketing:

  • Verbaal: Metacommunicatie kan worden gebruikt om de bedoelingen achter een boodschap te verduidelijken. Bijvoorbeeld, als een marketeer zegt: “We bieden de beste klantenservice in de branche”, kan metacommunicatie worden gebruikt om aan te geven dat dit een serieuze claim is en geen overdrijving.

  • Non-verbaal: Non-verbale metacommunicatie, zoals lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, kan worden gebruikt om de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van een marketeer te versterken. Een marketeer kan bijvoorbeeld oogcontact maken, glimlachen en een zelfverzekerde houding aannemen om vertrouwen op te bouwen bij het publiek.

Metacommunicatie kan ook worden toegepast in marketingmateriaal, zoals advertenties en websites. Door gebruik te maken van visuele elementen, zoals kleuren, afbeeldingen en typografie. Zo kan metacommunicatie worden gebruikt om de boodschap van een merk te versterken of aan te passen.

Het begrijpen en toepassen van metacommunicatie in marketing kan helpen om de effectiviteit van communicatie-inspanningen te vergroten en het publiek beter te betrekken bij een merk.

Metacommunicatie veelvoorkomende niveaus

Binnen de psychologie kom je metacommunicatie vooral tegen als model met diverse niveaus. Dit zijn lagen waarop we interactie tussen mensen plaatsvindt. Dit kan zowel in persoonlijke als zakelijke context zijn.

Inhoudsniveau

Dit niveau heeft betrekking op de feitelijke inhoud van de communicatie, zoals de informatie die wordt uitgewisseld of de onderwerpen die worden besproken. Metacommunicatie op dit niveau kan worden gebruikt om te verduidelijken wat er wordt bedoeld of om misverstanden te voorkomen.

Toepassen door vragen als..

  • Is dit onderwerp belangrijk voor je?

  • Wat wil je precies bereiken met deze boodschap?

Procedureniveau

Dit niveau heeft betrekking op de manier waarop de communicatie plaatsvindt, zoals de structuur van het gesprek of de regels voor communicatie. Metacommunicatie op dit niveau kan worden gebruikt om de communicatie te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat iedereen zich aan dezelfde regels houdt.

Toepassen door..

  • Structuur aan te brengen in een gesprek

  • Bepaalde regels en omgangsvormen afspreken die de communicatie soepeler laten verlopen

Betekenisniveau

Dit niveau heeft betrekking op de onderliggende betekenis van de communicatie, zoals de emoties of intenties die worden uitgedrukt. Metacommunicatie op dit niveau kan worden gebruikt om te verduidelijken wat er echt wordt bedoeld of om verborgen boodschappen bloot te leggen.

Toepassen met vragen als..

  • Wat bedoel je precies met deze boodschap?

  • Hoe voel je je hierbij? Wat doet dit met jou?

  • Wat maakt dat dit zoveel voor jou betekent?

Relatieniveau

Dit niveau heeft betrekking op de relatie tussen de communicatoren, zoals hun gevoelens ten opzichte van elkaar of hun perceptie van elkaars rol in de communicatie. Metacommunicatie op dit niveau kan worden gebruikt om de relatie te versterken of om problemen in de relatie aan te pakken.

Toepassen door..

  • Het hebben over jullie manier van communiceren. Wat vind de ander prettig?

  • Begrijpen jullie elkaar? Vraag dag ook. Hebben we elkaar goed begrepen of kan je herhalen wat ik zei?

  • Doel is dat communicatie de relatie ondersteunt.

Samenvoegen voor een goed verhaal

Je begrijpt, deze twee invalshoeken hebben alles met elkaar te maken. Je communiceert met mensen. En als bedrijf of organisatie met klanten en stakeholders. Hoe doe je dat op een goede manier? Dan is het zeer waardevol om goed na te denken over je metacommunicatie. Op welke niveau verbindt jij je met de ander? Met je klant?

Wil je hier een positieve draai aangeven? Door een goed verhaal in woord en beeld. Neem contact op of lees wat ik voor je kan betekenen.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Wat is een prompt?

Volgende
Volgende

Het know-like-trust model uitgelegd