Welke fotobestanden zijn er?

Fotobestanden zijn er in veel verschillende soorten. Soms zie je de bomen door het bos niet meer. In dit artikel zet ik ze voor je op een rij.

Meest voorkomende fotobestanden

Elk fotobestand heeft voor- en nadelen.

JPEG of JPG

Dit is een veelgebruikt formaat voor foto’s die veel kleuren en details bevatten. Het is een gecomprimeerd formaat, wat betekent dat het bestand kleiner wordt gemaakt door sommige gegevens weg te laten. Dit kan leiden tot kwaliteitsverlies als het bestand te veel wordt gecomprimeerd.

PNG

Dit is een formaat dat geschikt is voor afbeeldingen met transparantie, zoals logo’s of pictogrammen. Het is een verliesvrij formaat, wat betekent dat het bestand geen gegevens verliest bij het comprimeren. Het nadeel is dat het bestand groter kan zijn dan een JPEG.

GIF

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor animaties of afbeeldingen met weinig kleuren. Het is een verliesvrij formaat, maar het ondersteunt slechts 256 kleuren. Het voordeel is dat het bestand klein is en beweging kan tonen.

WebP

Dit is een nieuw formaat dat ontwikkeld is door Google om de laadtijd van webpagina’s te verbeteren. Het kan zowel verliesvrij als verliesgevend worden gecomprimeerd, en het kan ook animaties ondersteunen. Het kan een hogere kwaliteit leveren dan JPEG of PNG bij een kleinere bestandsgrootte.

TIFF

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor professionele fotografie of drukwerk. Het is een verliesvrij formaat dat veel details en kleurdiepte kan opslaan. Het nadeel is dat het bestand erg groot kan zijn en niet geschikt is voor webgebruik.

BMP

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor eenvoudige afbeeldingen zonder compressie. Het is een verliesvrij formaat dat elke pixel exact opslaat. Het nadeel is dat het bestand zeer groot is en veel opslagruimte inneemt.

HEIF

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor foto’s die gemaakt zijn met een iPhone of iPad. Het is een gecomprimeerd formaat dat meer informatie kan opslaan dan JPEG, zoals diepte, belichting of live foto’s. Het nadeel is dat het niet compatibel is met veel andere apparaten of programma’s.

SVG

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor vectorafbeeldingen, zoals grafieken of diagrammen. Het is een verliesvrij formaat dat gebaseerd is op wiskundige formules om de vormen en kleuren te beschrijven. Het voordeel is dat het bestand schaalbaar is en geen kwaliteit verliest bij het vergroten of verkleinen.

EPS

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor vectorafbeeldingen die gemaakt zijn met Adobe Illustrator of andere grafische programma’s. Het is een verliesvrij formaat dat veel details en effecten kan opslaan. Het nadeel is dat het bestand niet direct zichtbaar is op het web en dat het een speciale software nodig heeft om het te openen.

AI

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor vectorafbeeldingen die gemaakt zijn met Adobe Illustrator. Het is een verliesvrij formaat dat veel details en effecten kan opslaan. Het nadeel is dat het bestand niet direct zichtbaar is op het web en dat het een speciale software nodig heeft om het te openen.

PDF

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor documenten die tekst, afbeeldingen, grafieken en andere elementen kunnen bevatten. Het is een verliesvrij formaat dat de opmaak en de kwaliteit van het document behoudt. Het voordeel is dat het bestand gemakkelijk te delen en te printen is en dat het door veel programma’s ondersteund wordt.

PSD

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor afbeeldingen die gemaakt zijn met Adobe Photoshop. Het is een verliesvrij formaat dat veel details, lagen, maskers en effecten kan opslaan. Het nadeel is dat het bestand erg groot kan zijn en dat het een speciale software nodig heeft om het te openen.

RAW

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor foto’s die gemaakt zijn met een digitale camera. Het is een verliesvrij formaat dat alle gegevens van de sensor opslaat zonder enige bewerking. Het voordeel is dat het bestand veel mogelijkheden biedt voor nabewerking en correctie. Het nadeel is dat het bestand erg groot is en dat het een speciale software nodig heeft om het te openen.

CR2

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor foto’s die gemaakt zijn met een Canon camera. Het is een verliesvrij formaat dat alle gegevens van de sensor opslaat zonder enige bewerking. Het voordeel is dat het bestand veel mogelijkheden biedt voor nabewerking en correctie. Het nadeel is dat het bestand erg groot is en dat het een speciale software nodig heeft om het te openen.

NEF

Dit is een formaat dat gebruikt wordt voor foto’s die gemaakt zijn met een Nikon camera. Het is een verliesvrij formaat dat alle gegevens van de sensor opslaat zonder enige bewerking. Het voordeel is dat het bestand veel mogelijkheden biedt voor nabewerking en correctie. Het nadeel is dat het bestand erg groot is en dat het een speciale software nodig heeft om het te openen.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Wat is digitale fotografie?

Volgende
Volgende

Wat is content framing?