Een foto zegt meer dan 1000 woorden, maar meestal is het andersom

Foto zegt meer dan 1000 woorden

Deze week zat ik een programma te kijken. Er werd nieuws besproken. Een heftige gebeurtenis. Eerst met veel woorden. En toen kwam er een foto in beeld.

Het was een kort moment stil. Heel kort. En toen zei iemand aan tafel: deze foto zegt dan 1000 woorden.

Een bekende uitspraak. Het zette mij even stil. Waar komt dit citaat eigenlijk vandaan? En klopt deze zin wel? Of is het figuurlijke taal?

Waar komt het citaat vandaan

Volgens Wikipedia was Henrik Ibsen de eerste die zei dat één enkele daad meer impact kan hebben dan duizend woorden. Nadat hij stierf in 1906, werd zijn citaat later herschreven en hergebruikt.

In 1911, tijdens een banket georganiseerd door de Syracuse Advertising Men's Club, gebruikte auteur Tess Flanders een variatie van het citaat: Gebruik een beeld. Het zegt evenveel als duizend woorden.

Dit idee van de kracht van beelden werd verder gepopulariseerd door Fred R. Barnard. Hij gebruikte het in een advertentie. En hij wordt vaak genoemd als bedenker van dit citaat.

Op 8 december 1921 verscheen een advertentie met de titel One Look Is Worth A Thousand Words. Eén blik zegt evenveel als duizend woorden.

Ton Hendriks zegt in zijn boek Beeldspraak het volgende:

Ondanks de bekende slogan dat een foto meer zegt dan duizend woorden, is het vaak andersom. Voor een foto zijn soms duizend woorden nodig om die te verklaren.

Beelden zeggen meer dan alleen woorden. Absoluut. Hoe komt dat? Foto’s werken primair op onze emotionele respons. Beelden zetten verhalen in gang.

Maar foto’s waarvan we de context niet weten doen dat ook. Ze roepen een reactie op bij de kijker. Persoonlijk en willekeurig. Dat kan je doel zijn. Mensen aan het denken zetten. Over een thema of onderwerp. Maar het heeft ook een gevolg.

Als kijkers de context niet kennen van je foto gaan ze het verder inkleuren. En dat doen ze vaak met dat wat ze weten. En aan de hand van hun eigen verhaal. We kijken nu eenmaal naar de wereld, zoals we zelf zijn.

Dit zie je veel gebeuren in de fotojournalistiek. Mensen zien verschillende opinies en meningen in hetzelfde beeld. Veel woorden die vragen om zwijgen.

Het is meestal andersom. Er zitten 1000 woorden verwerkt in een beeld. En het is de kunst aan de kijker om deze woorden te ontdekken.

Sta stil bij de maker. Welk verhaal wil hij of zij belichten?

Beelden hebben woorden nodig

En ben je de fotograaf of maker? Sta dan stil bij de impact en context. Als je de beelden wil gebruiken voor het vertellen van een verhaal kan je niet zonder tekst.

Je hebt woorden nodig. Visuele informatie kan niet zonder een geschreven narratief.

En zo kom ik opnieuw bij mijn standpunt. Het gaat om een goed huwelijk tussen woord en beeld. Die visie klopt gelukkig nog steeds. Ook na onderzoeken van dit citaat.

Fijne dag,

Arnout

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

5 redenen waarom artificieel intelligentie (AI) de fotograaf niet gaat vervangen

Volgende
Volgende

Waarom het omgevings-portret niet mag ontbreken in je bedrijfsbeelden