Waarom het omgevings-portret niet mag ontbreken in je bedrijfsbeelden

Ik verbaas mij vaak over hoe zakelijke portretten worden gemaakt. In een studio of met een compleet vervaagde achtergrond. Jammer, want juist de context maakt het verschil.

Als fotograaf en contentmaker weet ik hoe belangrijk het is om een goed verhaal te vertellen in woord en beeld. Een verhaal dat jouw bedrijf laat zien zoals het is.

Een van de beste manieren om zo’n verhaal te vertellen, is door gebruik te maken van het omgevingsportret. Misschien denk je nu, en dat is?

Dat is een portret waarbij je niet alleen de persoon, maar ook de omgeving in beeld brengt. Daar gaat dit artikel over.

Het omgevingsportret is belangrijk

Waarom? Het geeft context, sfeer en betekenis aan je portret. En daarom is het omgevingsportret het belangrijkste beeld voor bedrijven en organisaties. Je wilt jezelf als bedrijf laten zien toch?

Dat doe je niet door alleen jezelf in beeld te brengen. Of je collega. Nee, het gaat om de relatie tussen je bedrijf en je doelgroep.

Dus breng je cultuur, je expertise en je concept in beeld. Dat laat veel meer zien. En het laat mensen nadenken en verbeelden. Dat wil je toch?

Foto’s waar je alleen op staat zijn leuk voor je partner, je moeder of je oma. En deze maakte je vroeger op de basisschool. Weet je nog? Portretfoto’s die waren altijd leuk toch?

Nee, meestal niet. Dus, als je beelden wilt die iets vertellen? Stop dan met steriele en zakelijke portretten.

Hoe maak je een goed omgevingsportret?

Een goed omgevingsportret maken is niet zo eenvoudig. En daarom wordt het denk ik ook vaak niet gedaan. Het vergt een goede voorbereiding, een creatieve blik en een professionele aanpak.

Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

  • Kies een omgeving die past bij je bedrijf of organisatie. Denk aan je werkplek, je producten, je diensten, je klanten, je partners, je missie. Kies een omgeving die iets zegt over jou en je bedrijf, die je verhaal ondersteunt en versterkt.

  • Zorg voor een goede belichting. De belichting bepaalt voor een groot deel de sfeer en de uitstraling van je portret. Zorg voor een natuurlijke, zachte en gelijkmatige belichting, die je gezicht en je omgeving goed laat zien. Vermijd harde schaduwen, overbelichting of onderbelichting, die je portret kunnen verstoren of afleiden.

  • Let op de compositie. De compositie is de manier waarop je de elementen in je portret rangschikt. Zorg voor een goede balans tussen jezelf en je omgeving. Tussen de voorgrond en de achtergrond. Tussen de details en het geheel.

  • Zorg voor een duidelijk focuspunt, waar de aandacht van de kijker naar toe gaat. Zorg voor een rustige en overzichtelijke compositie, die je portret niet te druk of te rommelig maakt.

  • Wees jezelf. Het belangrijkste van een omgevingsportret is dat je jezelf laat zien. Wees ontspannen, natuurlijk en authentiek. Laat je persoonlijkheid, je emotie en je passie zien. Wees niet te stijf, te formeel of te geforceerd. Wees jezelf.

Tip! Lees ook hoe je met foto’s een verhaal maakt.

Voorbeelden van omgevingsportretten

Om je een idee te geven van hoe een omgevingsportret eruit kan zien, heb ik hier een paar voorbeelden voor je verzameld. Het past bij elk soort bedrijf. Het vraagt alleen een vertaalslag.

Het omgevingsportret is veelzijdig en divers. Maar soms moet je wel zoeken naar de juiste setting. Een paar voorbeelden..

  • Een omgevingsportret van een kunstenaar, die in zijn atelier aan het werk is. Hij laat zien hoe hij zijn creativiteit, zijn vakmanschap en zijn stijl uitdrukt. Hij laat zien wat hem inspireert, wat hem drijft, wat hem uniek maakt.

  • Een omgevingsportret van een coach, die in haar praktijkruimte zit. Ze laat zien hoe ze haar klanten helpt, ondersteunt en begeleidt. Ze laat zien wat haar visie is, wat haar methode is, wat haar resultaten zijn.

  • Een omgevingsportret van een bakker, die in zijn bakkerij staat. Hij laat zien hoe hij zijn producten maakt, presenteert en verkoopt. Hij laat zien wat zijn passie is, wat zijn kwaliteit is, wat zijn klanten zijn.

  • Een omgevingsportret van een advocaat, die in zijn kantoor zit. Hij laat zien hoe hij zijn zaken behandelt, adviseert en verdedigt. Hij laat zien wat zijn expertise is, wat zijn waarden zijn, wat zijn reputatie is.

  • Een omgevingsportret van een winkelier, die in zijn winkel staat. Hij laat zien waarom hij verkoopt wat hij verkoopt. Hij laat niet alleen zijn collecties zien, maar ook waarom hij juist dit verkoopt. De waarden en liefde voor de producten in de winkel.

Aan de slag!

Om mee te nemen. De omgeving zegt veel over wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Vergeet dat niet als je nieuwe bedrijfsbeelden gaat maken. Of foto’s van je organisatie.

Vragen na het lezen van dit artikel? Stuur mij een bericht en deel waar je het over wilt hebben.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, maar meestal is het andersom

Volgende
Volgende

Fotolocaties in Gouda: de mooiste en leukste plekken voor het maken van beelden