Narratief, wat is het?

Het Latijnse werkwoord narrare betekent ‘vertellen’. Het Frans dankt er het bijvoeglijk naamwoord narratif aan, dat het Nederlands vervolgens heeft overgenomen als narratief. De betekenis is ‘vertellend, verhalend’.

Zo is een narratieve preek een verhalende preek en gaat de narratieve psychologie uit van het verhaal dat iemand over zichzelf en zijn leven vertelt. Narratief is dus een woord dat ik veel verschillende domeinen wordt gebruikt.

Verhaal en vormen

Als zelfstandig naamwoord betekent narratief ‘verhaal’. Het is in eerste instantie een term uit de letterkunde. Maar het kan, bijvoorbeeld in de sociologie, ook een zingevingsverhaal zijn: een verhaal dat de normen, waarden en overtuigingen van een groep, cultuur of samenleving weerspiegelt.

Lees ook hoe je verhalen maakt die overtuigen, inspireren en motiveren.

Narratief als frame

Een narratief kan je ook zien als een frame. Een bepaalde denkwijze of standpunt. Als je op die manier naar narratief kijkt, gaat het niet zozeer om de daadwerkelijke gebeurtenissen in het verhaal. Maar meer om hoe het verhaal ergens naar kijkt, hoe het verhaal iets promoot. Een inzicht, normen en waarden.

Framen kan doelbewust gebeuren. Bijvoorbeeld, woordkeuze kan een politiek doel dienen. Het maakt nogal uit of je iemand een verzetsheld of een terrorist noemt. Maar framen kan ook onbewust gebeuren. Er gebeurt iets en we ervaren dat op een bepaalde manier. We vinden het prettig of juist niet. We interpreteren en framen op deze manier de gebeurtenis.

Wil je jouw narratief over verhaal vormgeven voor meer zichtbaarheid of gewoon omdat het aandacht verdient? Bekijk dan mijn boost en shoot pakket. In 10 beelden zetten we jouw verhaal om in krachtige beelden en dat voor betaalbaar bedrag.

Narratief en sociale interactie

Een narratief is een formulering waarin betekenis wordt geschapen en verspreid in een proces van sociale interactie. Je kunt het narratief van anderen volgen maar je hebt ook mogelijkheden om van narratief te wisselen. Daar zit de mogelijkheid tot verandering.

Je kunt bijvoorbeeld het glas als halfvol of als halfleeg beschouwen. Beide opvattingen zijn waar; je hebt hierin zelf een keuze. Je kunt dus een ander frame maken om naar de wereld te kijken. We hebben altijd een eigen keuzemogelijkheid hoe we de wereld of omstandigheden interpreteren.

Wil jij meer converteren met je narratief? Voor jouw bedrijf, werk of onderneming? Als contentspecialist help ik je graag. Lees meer wat ik voor je kan doen.

Anderen lazen ook

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Wat is storytelling?