The Story Factor: 6 verhalen om te overtuigen, motiveren en inspireren

Boek The Story Factor lezen tijdens zonsondergang

The Story Factor is een klassieker geschreven door Annette Simmons. Dit boek leert je de kunst van verhalen. Laatst las ik het en ik vond het zeer verhelderend. Zelfs voor degenen die voorkeur geven aan Nederlands in plaats van Engelse boeken..

En om maar eerlijk te beginnen, daar hoor ik ook bij ;)

Volgens Annette moet je eerst je eigen verhaal ontdekken. Pas als je dat helder hebt kan je anderen overtuigen, motiveren en inspireren.

In dit artikel ontrafel ik de 6 verhaalvormen uit haar boek. Er is nog veel meer te ontdekken in haar werk, maar voor nu concentreer ik mij op deze inhoud. Zodat je ze kan gebruiken om je verhalen naar een hoger niveau te tillen.

Lees je mee?

De 6 verhalen die je nodig hebt

Annette beschrijft 6 verschillende verhaalvormen. Volgens haar analyse kun je alle verhalen die je leest en hoort indelen in één van deze categorieën. Dus als je deze vormen begrijpt kun je ze herkennen en toepassen.

Hier komen ze..

1️⃣ Wie ben ik

Dat is nummer één. Wie ben ik. De over-ons verhalen zijn als magische bruggen die ons verbinden met anderen. Je onthult wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat.

Of het nu gaat om de vreugde van het ouderschap, de passie voor een hobby, de warmte van een thuis, of de lessen die je leerde van je eerste baan of opleiding. Het kan allemaal. Deze verhalen geven anderen een kijkje in jouw wereld.

Als je persoonlijke ervaringen deelt open je een deur naar je ziel. Daardoor leren anderen je kennen en vertrouwen. Het is een kans om dezelfde interesses te ontdekken. Het gemeenschappelijke waardoor er een diepere band ontstaat.

Maar onthoud, net als bij het koken, is het belangrijk om niet te overdrijven. Een snufje hier, een snufje daar - twee of drie voorbeelden of goede eigenschappen per keer zijn meer dan genoeg. Als je teveel over jezelf praat kan het ook doorslaan in ongeloofwaardigheid.

2️⃣ Waarom ben ik hier

Verhalen over waarom ben ik hier zijn als vuurtorens die ons pad verlichten. Ze onthullen onze drijfveren en passies. Je helpt anderen met deze verhalen om je beter te begrijpen. In een wereld waar geld vaak als de belangrijkste motivator wordt gezien, kunnen deze verhalen een frisse wind zijn.

Misschien ben je hier omdat je een product of dienst hebt waar je echt in gelooft. Of heb je een missie die je nauw aan het hart ligt. Misschien heb je in het verleden uitdagingen ervaren en wil je anderen helpen om diezelfde obstakels te overwinnen.

Dat zijn de waarom ben ik hier verhalen. Deel ze en geef anderen een kijkje in je ervaringen en hartstochten.

3️⃣ Visiegerichte verhalen

De visiegerichte verhalen kan je zien als sterren die ons de weg wijzen in de donkerste nachten. Ze schetsen een wereld waarin problemen worden opgelost. En waar moeilijkheden worden overwonnen. Je laat mensen met deze verhalen dromen.

Het zijn de verhalen waarin je vertelt hoe jouw product, dienst of ideaal mensen heeft bevrijd. Van problemen en grote uitdagingen. Maar vergeet niet, het is niet genoeg om alleen maar te vertellen dat het probleem is opgelost.

Het is belangrijk om te delen hoe jouw product of dienst dat heeft gedaan. Daar zit je visie. Misschien heb je een nieuwe aanpak of koers geïntroduceerd. Of misschien heb je een oude uitdaging op een nieuwe manier belicht en aangepakt. Laat mensen verlangen.

4️⃣ Wijze lessen

Dit zijn leerverhalen. Je deelt wat je ergens van of over leerde, zodat anderen niet dezelfde fout maken. Of je helpt ze om in een bepaalde situatie anders te reageren of handelen. Het zijn verhalen die inzicht geven en bewustzijn vergroten.

Belangrijk is dat je bij deze verhalen de emoties beschrijft. Dat hebben anderen nodig om het probleem ook te ervaren en zo tot verandering te komen.

Annette noemt ik haar boek Plato. Veel mensen zijn het erover eens dat hij een goede leraar was. Maar zijn kracht was vooral dat hij verhalen gebruikte om mensen te leren denken.

Wanneer je wordt gevraagd les te geven, bedenk dan waarom en hoe je toehoorders de nieuwe vaardigheid moeten toepassen, in plaats van hoe deze kan worden vereenvoudigd tot een module of concept.

Plato combineerde vaak een leerverhaal (hoe wil ik dat je denkt) met een waardenverhaal (waar wil ik dat je over nadenkt). En daar zit het doel van leerverhalen. Je helpt en traint mensen om te schakelen tussen verschillende gezichts- en standpunten. Zodat ze kunnen worden toepast om toekomstige situaties.

5️⃣ Waarden in actie

Waarden zijn als het kompas die ons door het leven leiden. Ze kunnen soms lastig zijn om te navigeren, en niemand wil overkomen als een betweter. Maar als je ze met bescheidenheid gebruikt is het een krachtig hulpmiddel.

Met je waarden schep je duidelijkheid bij beslissingen. Wat drijft jou? Is het rechtvaardigheid, integriteit of compassie?

Het is belangrijk om authentiek te zijn in het delen van je waarden. Gebruik echte situaties uit je leven. Ga ze niet verzinnen. Mensen waarderen oprechtheid en zullen het niet waarderen als hun ervaringen niet overeenkomen met wat je deelt.

6️⃣ Ik weet wat je denkt

Verhalen over Ik weet wat je denkt verbinden ons met de gedachten en gevoelens van anderen. Mensen hebben vragen en zien beren op de weg. Als je weet welke vragen en beren dat zijn kan je daar op inspelen. En kan je ze wegnemen voordat ze iemand ze uitspreekt.

Je toont daarmee niet alleen dat je hun zorgen begrijpt. Maar ook dat je bereid bent om de minder rooskleurige kanten van een situatie te erkennen. Dit is een krachtig signaal dat je meer begrijpt dan mensen in eerste instantie zouden denken.

Welk verhaalvorm mis jij?

The story factor gaf mij waardevolle inzichten. En het mooie is dat je het gaat herkennen in de praktijk. In de politiek en belangrijke speeches. Maar ook in social-media berichten en andere vormen van content.

Wat mij opvalt is dat iedereen een voorkeur heeft. De ene verhaalvorm gaat je beter af dan de andere. Logisch, maar als je er niet bewust van bent is het wel een gemiste kans voor je impact en bereik.

Welke verhaalvorm kies jij van nature? Welke gebruik je niet of minder om te overtuigen, motiveren en inspireren?

Als contentmaker help ik je met content en communicatie, zowel in woorden als in beelden. Hulp nodig? Lees wat ik voor je kan doen.

Een vraag stellen mag ook, ik reageer altijd. Deel je vraag met mij.

Bronnen: The Story Factor door Annette Simmons (2019)

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Fotoreportage maken met een verhaal: van onderwerp naar complete serie

Volgende
Volgende

Copy en visuals: waarom deze 2 elementen niet zonder elkaar kunnen