Bedrijfsfoto’s maken: wees wijs voor een onwijs goede indruk

Bedrijfsfoto''s maken camara ligt klaar voor gebruik

Herken je dat? De beste artikelen komen vaak voort uit ontmoetingen. Een vraag die blijft hangen. Of iets in een gesprek dat je even stil zet.

Dat was bij mij het geval. Ik raakte in gesprek over bedrijfsfoto’s. Wat werkt nu wel en wat niet? Welke beelden heb je nodig voor een goede website? Hoe zorg je met foto’s voor een passende uitstraling?

Interessant. Als je zoekt op bedrijfsfoto’s maken dan krijg je resultaten als zakelijke fotografie of professionele bedrijfsfotografie.

Maar is dat wat je nodig hebt als organisatie? Is dat de behoefte van bedrijven? Ik denk het niet. Dus sta jij op het punt om nieuwe bedrijfsfotos te maken? Wees wijs voor een onwijs goede indruk.

Hoe doe je dat? Daar gaat dit artikel over.

Een professionele uitstraling

Een professionele uitstraling is op zichzelf niet slecht voor de binding met je doelgroep. Het kan helpen om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen. Zeker, in bepaalde branches. Zoals de zakelijke dienstverlening.

Het kan laten zien dat je ‘serieus’ bent over je activiteiten, producten of diensten. En het kan potentiële klanten geruststellen. Maar het kan ook schadelijk zijn.

Als jij alleen maar steriele of formele beelden gebruikt, kan dat zorgen voor..

❌ Afstand: een overdreven professionele uitstraling kan je bedrijf of organisatie afstandelijk maken. Het wordt voor je doelgroep en klanten dan lastiger om zich met jou te identificeren.

❌ Gebrek aan authenticiteit: als beelden te gepolijst zijn kan het lijken alsof je als bedrijf of organisatie iets te verbergen hebt of niet helemaal eerlijk zijn. Mensen willen authenticiteit zien, zelf in zakelijk communicatie. Ja, echt.

❌ Niet aansluiten bij de doelgroep: je beelden sluiten gewoon niet aan. Het kan zijn dat je doelgroep juist informeel, speels of creatief is. Gewoon mens. In dit geval kan je zakelijke foto’s beter achterwege laten.

Gebrek aan persoonlijkheid: een te professionele uitstraling kan leiden tot een gebrek aan persoonlijkheid. Het maakt het moeilijker om een emotionele band met je op te bouwen.

Van zakelijk naar menselijk

Dit is het punt dat ik wil maken..

Fotografie gaat over het vastleggen van zielen, niet over glimlachen.

Of het nu gaat om persoonlijke portretten of beelden van bedrijven. Het gaat om mensen. Het is belangrijk dat je dit meeneemt als je op het punt staat om nieuwe bedrijfsbeelden te maken. Het draait niet om lachen. Het is belangrijker dat de emotie klopt bij het beeld dat je deelt of op je website zet.

Vragen die je de goede richting op helpen zijn..

💡 Welke foto’s zou jij maken na het lezen van dit citaat?

💡 Laten jouw bedrijfsfoto’s zien wie je echt bent?

💡 Maken jouw bedrijfsfoto’s de binnenkant van het bedrijf zichtbaar?

Je voelt hem vast wel. Dat doe je niet met statische portretten. Dat doe je niet met zakelijke en afstandelijke beelden. Nee, dat doe je door menselijkheid te tonen. Door het maken van ‘gewone’ beelden.

Sta een moment stil. Ga naar binnen, denk een moment na welke foto’s je zou gaan maken na het lezen van dit artikel.

Tips voor het maken van bedrijfsfoto’s

Leuk Arnout, je kraakt de meeste professionele foto’s dus af. Dat klopt. Een paar tips om op te letten als je bedrijfsfoto’s gaat maken..

Vang echte momenten: vermijd geposeerde foto's en laat in plaats daarvan je collega’s en medewerkers gewoon doen wat ze elke dag doen. In het begin spannend. Maar het leidt tot authentieke beelden die de sfeer en dynamiek van de werkplek vastleggen. En dus het gezicht van je bedrijf of organisatie.

Focus op natuurlijke emoties; ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit niet altijd glimlachend op mijn werkplek of achter mijn bureau. Nee, de ene keer lach ik. Op een ander moment werk ik serieus en met focus. En weer op een ander moment baal ik als iets niet lukt. Zorg dat je beelden diverse emoties laten zien. Sluit aan bij teamoverleggen. Ga mee in de pauze. Emoties helpen je klant of websitebezoeker zich te verbinden. En ze kunnen de cultuur van je bedrijf beter begrijpen en ervaren. Dat is een mooi doel toch?

Vertel een verhaal: een goede foto is een gedicht zonder woorden, las ik. Dat is de reden dat ik het meest enthousiast ben van een reportage als manier van fotograferen. Maak een paar foto’s van je werkdag. Je afdeling of een team binnen het bedrijf. Denk na over de boodschap die je wilt overbrengen. En hoe je dat in beelden kunt vertalen. Laat de foto's samen een narratief creëren van de dagelijkse activiteiten tot de unieke aspecten van de bedrijfscultuur. En nog een tip. Spit ook af-en-toe in je archief. Daar is vaak ook ‘goud’ te vinden.

En nu, aan de slag?

Door deze tips te volgen, kun je authentieke bedrijfsfoto's maken die een diepgaand inzicht geven in je bedrijf en de mensen die er werken.

Samengevat. Het doel is niet professionele foto’s maken. Het doel is om een kijkje achter de schermen te geven. En dat zo te laten zien dat het echt en eerlijk is. Met die beelden maak je een onwijs goede indruk. Dat je klant het gevoel krijgt, daar sta ik naast.

Ik help je daar graag bij. Lees verder wat ik doe of plan een gratis kennismaking.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Generatieve AI: zo schrijf je goede prompts voor teksten en afbeeldingen

Volgende
Volgende

Contentstrategie in het AI-tijdperk: minimaliseer voor maximaal effect