Generatieve AI: zo schrijf je goede prompts voor teksten en afbeeldingen

Meetup AI-content van Frankwatching in Utrecht - Beelden door Iris Baakman

Belangrijkste inzichten

  • AI is een kans, geen bedreiging. AI-tools ondersteunen, maar mensen maken het verschil met emotie en creativiteit.

  • Een goede prompt is essentieel. Wees duidelijk, geef context en schrijf doelgericht. Dat levert betere resultaten op.

  • Tips voor tekst en beeld. Voor teksten: bepaal toon, rol en doel. Voor afbeeldingen: omschrijf stijl, compositie en kleuren.

  • AI is een hulpmiddel. Gebruik AI om te structureren, maar blijf kritisch en voeg je eigen touch toe.

  • Je kunt meteen aan de slag. Dit artikel geeft praktische voorbeelden om direct betere prompts te maken.


We zitten in een nieuw tijdperk. Generatieve AI zorgt voor grote veranderingen. En grotendeels zien we dat ook al. Een tool als ChatGPT is al niet meer weg te denken.

Dus of je het nu wil geloven of niet. Je moet ermee aan de slag als bedrijf of organisatie. Als contentmaker ben ik niet bang voor de invloed. Ik zie het juist als een mooie kans.

Waarom een kans?

AI is een geweldige tool, maar het kan niet alles. Het kan niet de emotie, de passie en de creativiteit vervangen die mensen in hun verhalen stoppen. Ik geloof dat mensen en AI samen kunnen werken om betere content te maken. Maar uiteindelijk zijn het de mensen die het verschil maken. - Arnout

AI is goed in structureren en het opvullen van gaten in je informatie. Maar niet in het toevoegen van hart en ziel aan het verhaal van je bedrijf of organisatie. Dat moet je echt zelf doen. En dat is wat het werk van een contentmaker zo leuk maakt. Creatief bezig zijn en bezield werk leveren.

Ik ging naar een Meetup van Frankwatching over AI-content. Een inspirerende middag in Utrecht. Daarnaast experimenteerde ik zelf met deze tools en technieken. En onderzocht ik wat wel en niet werkt.

Dat hele pakket deel ik in dit artikel. Je krijgt handige inzichten voor het maken van goede prompts. Voor zowel teksten als afbeeldingen. Met als doel dat ook jij direct aan de slag kan!

In dit artikel

Wat is een prompt?

Laat ik hier even beginnen..

Een prompt is een korte tekst die je invoert in een AI-tool om een antwoord te krijgen. Het kan een vraag zijn. Een onderwerp. Of een paar woorden die de AI aangeven wat voor soort antwoord je wilt.

Een prompt is anders dan creatief schrijven. Het is een hulpmiddel om AI relevanter te laten schrijven. En het zorgt dat die genereert wat je wilt. Zo moet je deze techniek ook gebruiken. Om informatie te structureren, voor samenvattingen en inspiratie.

Een voorbeeld.

Er zijn op internet geweldig veel lijsten te vinden voor het schrijven van prompts. Zoals bijvoorbeeld deze van Hubspot. Met 190 prompts voor marketeers. Netjes gesorteerd in verschillende categorieën.

Maar voor het schrijven van een goede prompt moet je zelf even nadenken wat je wilt creëren. Dat is de manier om deze techniek voor je te laten weten. Hoe doe je dat voor teksten en afbeeldingen? Dat ga ik je nu vertellen. Maar ik begin met algemene tips.

Gratis contentscan voor bedrijven en organisaties

Twijfel jij wel eens over je teksten en content? Of dat wel aansluit bij je doelgroep? Of ben je gewoon niet tevreden met de resultaten? Ik geef je gratis feedback via een contentscan.

Tips voor het schrijven van goede prompts

Wat je niet moet doen..

Schrijf onduidelijk en niet beknopt.

Schrijf onvolledige zinnen en geef de AI-tool niet teveel informatie.

Stel veel ja-nee vragen en gesloten vragen.

Geef geen context en vertel zeker niet wat je wil bereiken of voor wie je schrijft.

Ga blind af op de eerste gegenereerde reactie die je krijgt.

Wat je wel moet doen..

✅ Schrijf volledige zinnen met beschrijvende woorden, actieve werkwoorden en tekst die beschrijven waar je naar op zoek bent.

✅ Voeg zoveel mogelijk context toe en leg uit wat je probeert te bereiken.

✅ Bepaal je doelgroep. Schrijf je voor ondernemers, generatie Y. Neem dat mee in bij het schrijven van een prompt.

✅ Geef ook duidelijk aan voor welk kanaal je schrijf. Het maakt uit of je een bericht schrijft voor Twitter (X), LinkedIn of een blogbericht. Een webpagina of een productpagina.

✅ Maak prompts in de vorm van een gesprek. Schrijf alsof je tegen een collega praat, niet tegen een computer. Dus geen jargon en ingewikkelde zinnen.

En dan nog even dit. AI kan soms fouten maken of dingen verzinnen. Je moet altijd controleren wat de AI-tool je geeft en oppassen voor plagiaat. Je moet ook duidelijk en precies zijn in je prompt, want de AI-tool begrijpt geen nuance of subtiliteit.

Prompts voor goede teksten

Als je een prompt schrijft voor het generen van teksten, zorg dat je antwoord geeft op de volgende punten..

  • Toon: geef de gewenste toon op. Bijvoorbeeld formeel, informeel, informatief, overtuigend.

  • Formaat: definieer het formaat of de structuur. Bijvoorbeeld essay, opsommingstekens, overzicht, blog of dialoog.

  • Rol: geen je functie aan of vanuit wel perspectief of rol je schrijft. Namens wie schrijf je? Als expert, contentmaker, politicus, criticus of enthousiasteling.

  • Doel: vermeld het doel van de tekst. Bijvoorbeeld: informeren, overtuigen of entertainen.

  • Context: Geef achtergrondinformatie, gegevens of context voor het nauwkeurig generen van inhoud. Dat is waar AI-tools goed in zijn. Jouw informatie logisch verwerken tot een mooi geheel.

Niet tevreden met je AI-resultaten?

Hulp nodig bij het maken van goede en passende prompts? Stuur mij een bericht en kom beter uit de verf. Ik zorg dat je prompt klopt voor meer resultaat.

Prompts voor passende afbeeldingen

En dan nu de prompts-tips voor het generen van afbeeldingen..

  • Stijl: geef de artistieke stijl of het visuele thema op waaraan de afbeelding moet voldoen, zoals impressionistisch, minimalistisch, modern of surrealistisch.

  • Compositie: definieer de compositie-elementen, inclusief kadrering, balans en perspectief, om de compositie te begeleiden de lay-out van de afbeelding.

  • Kleurenpalet: geef het kleurenschema of palet aan dat u voor de afbeelding wilt gebruiken, inclusief specifieke kleuren of stemmingen levendig, gedempt of monochromatisch.

  • Belichting: beschrijf de gewenste lichtomstandigheden, zoals natuurlijk licht, dramatische schaduwen, zachte verlichting of hoog contrast.

  • Onderwerp: schets duidelijk het onderwerp of de objecten die in de afbeelding moeten worden opgenomen.

Generatieve AI ontdekken

Een voorbeeld.

Grappig. Ik was benieuwd wat DALL·E 3 zou generen op basis van dit artikel. Dit was de uitkomst van mijn prompt. Ik herkende mij er wel in. Een contentmaker met een camera in zijn hand die een nieuwe wereld verkent en ontdekt.

Handig hulpmiddel met een bijsluiter

Dat is hoe ik deze prompts gebruik. Het maken van goede teksten en beelden kun je niet los van elkaar zien. Het gaat om de samenhang tussen deze twee elementen. Daarom zeg ik ook. Creëer een goed huwelijk tussen woord en beeld.

Samengevat. AI is een handig hulpmiddel voor bedrijven en organisaties. Voor een goede implementatie vraagt het wel om uitwerking en extra aandacht. En vooral, juist gebruik.

Kan ik jouw verhaal versterken met goede prompts, passende beelden of woorden die de kern raken? Leuk om van je te horen. Lees hoe ik je kan helpen of neem contact op.


Geschreven door Arnout.

Als fotograaf en contentmaker help ik anderen hun verhaal in de schijnwerpers te zetten. Hoe? Met een goed huwelijk tussen woord en beeld.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om ook eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer weten of samenwerken? Stuur me een berichtje via mijn website, of social media. Ik kijk ernaar uit! ✨


Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Copy en visuals: waarom deze 2 elementen niet zonder elkaar kunnen

Volgende
Volgende

Bedrijfsfoto’s maken: wees wijs voor een onwijs goede indruk