Contentstrategie in het AI-tijdperk: minimaliseer voor maximaal effect

Welke foto kan ik het beste gebruiken? Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Ik snap de twijfel wel. Tegenwoordig kan je vaak kiezen uit 5 beelden. Of nog gekker, wel 10 of zelfs 50. Hoe komt dat?

Het creëren van content heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Het is simpelweg makkelijker geworden. Mobiele telefoons hebben steeds betere camera’s. Dus een goede foto is zo gemaakt.

En daar is à la nu nog een grote verandering bijgekomen. Tools die teksten en beelden maken. Dat is met artificial Intelligence zo gedaan. Wat ze beloven? Creëer content in enkele seconden. Het moet sneller. Het moet meer.

Vind je het gek dat je dan vastloopt? En dat je niet meer kan kiezen? Ik niet. Een goed moment om even terug te gaan naar de essentie van content.

Contentstrategie of contentdump

Een effectieve contentstrategie omvat niet een dump van zoveel mogelijk beelden en woorden. Nee, het is een doordacht plan. Het gaat om creëren, distribueren en beheren van inhoud en verhalen. In deze tijd is goed om daar beheersen aan toe te voegen. Daar gaat het vaak mis. Je gebruikt teveel apparaten en tools voor het maken van berichten.

Dus tip één, beheers je een beetje ;)

Je houdt rekening met je doelgroep. Dat is belangrijk zeggen de experts in contentmarketing. Niet zo lang geleden volgde ik een webinar van Eddy Boom. Hij zei het volgende:

Er is minder aandacht dan ooit. Na 8 seconden is onze focus al weg. Er is meer afleiding dan ooit. Een mens krijgt meer prikkels op een dag dan iemand in de middeleeuwen in zijn hele leven kreeg.

Hou rekening met je doelgroep

Je doelgroep. Ze worden al overladen met online snacks. Dus geef ze alleen het allerlekkerste. Dat doe je dus niet door zoveel mogelijk met ze te delen. Dan gaan ze overgeven. Nee, dat is gewoon onethisch. Content is er om je klanten en volgers te helpen en te inspireren. Hoe doe je dat in dit tijdperk? Door te minimaliseren.

Dus tip twee. Deel minder. Maak een keuze. En waarde toevoegen is natuurlijk altijd goed. Al heb ik het idee dat context belangrijker aan het worden is. Wat bedoel ik daarmee? Neem mensen mee in je verhaal. Schets een beeld van nu en later. En stop met de lange lijstjes. Al blijven ze handig en verleidelijk om te lezen.

💡Concreet.

Pak je contentplan of strategie erbij en stel deze vraag. Hoe zou mijn strategie eruit zien als ik minder zou delen? Wat laat je dan weg? Je voelt hem al. De kans is groot dat je dan tot de kern komt. Deel dat en de rest kan de prullenbak in. Dat scheelt je ook een paar posts schrijven.

Laat minder zien en bereik meer

In de afgelopen jaren schreef ik meer dan 500 social posts. Wat mij opviel is dat berichten met één beeld en een goede bijpassende tekst het verschil maakt. Dat zijn de berichten die scoren. Dus probeer het eens. Laat je doelgroep, je klanten en volgers minder zien. En bereik meer.

Arnout, heb je voorbeelden? Natuurlijk.

Deze post schreef ik zelf en deze schreef ik voor een collega. Twee berichten. Eén beeld met tekst. Snap je hem? Een goed huwelijk tussen woord en beeld, daar draait het om.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Bedrijfsfoto’s maken: wees wijs voor een onwijs goede indruk

Volgende
Volgende

Visuele content maken: 3 essentiële elementen voor een succesvolle creatie