Beeldbank voor bedrijven: hoe maak je met foto’s een sprekend verhaal?

Een beeldbank voor bedrijven is in 2024 echt onmisbaar. Beelden zijn overal en ze zijn zo gemaakt. Tegenwoordig is iedereen een beeldredacteur of niet? De camera’s van mobiele telefoons worden steeds beter, dat klopt. En een fotograaf is niet altijd meer nodig. Al denk ik natuurlijk van wel ;)

Nee, foto’s maak je zelf. Of je collega’s. En in sommige gevallen maken je klanten zelfs foto’s van je diensten of producten. Dat was 25 jaar geleden nog niet denkbaar. Maar dat betekent niet dat de foto’s ook een kloppend en sprekend geheel zijn. Daar gaat het vaak mis. Want leuk een enorme hoeveelheid foto’s. Maar daar gaat het niet om.

Hoe consistent, verhalen en sprekend zijn jouw beelden? Dat is een veel belangrijkere vraag. Hoe maak je een beeldbank die laat zien wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Een beeldbank die je klanten verbindt, inspireert en overtuigt. Dat is waar dit artikel over gaat.

Ik ga je tips en bouwstenen geven om je eigen beeldbank op te zetten. Een beeldbank die jouw bedrijf of organisatie laat stralen. Lees je mee?

Wat is een beeldbank?

Ik zou dat omschrijven als..

Een beeldbank is een visuele weergave van alle content die jij binnen je organisatie of bedrijf beschikbaar hebt. In een beeldbank verzamel je fotografie en video’s. Deze is online gemakkelijk toegankelijk. Dit kan je organiseren met Google Drive, OneDrive, Dropbox of een soortgelijke oplossing. Voor een goed beheer zijn je bestanden voorzien van juiste beschrijvingen, kenmerken en labels. En gelden er afspraken over het gebruik van de beeldbank.

Waar het vaak mis gaat

In de praktijk zie ik twee dingen misgaan..

  1. Een bedrijf heeft nog geen beeldbank en verzamelt op allerlei plekken beelden en foto’s.

  2. Het bedrijf maakt zelf foto’s of laat deze maken en vult dat aan met stockbeelden, AI-beelden als het even niet anders kan.

En dat is zonde. Waarom?

Het is niet goed voor je merkidentiteit. Je onderscheidt je niet van je concurrenten. Bla, bla. Dat is wat ik dan vaak lees. En dat klopt natuurlijk wel.

Maar volgens mij moet je het niet willen om simpelweg deze 2 redenen..

  1. Je verliest je eigen gezicht

  2. Je verhaal blijft onzichtbaar

Dit kan niemand anders voor je maken, zelfs AI niet. Jouw verhaal is uniek. Jouw gezicht is uniek, toch? Dus maak dat als belangrijkste punt van je beeldmateriaal.

En daarom heb je een beeldbank nodig. Een fotoverzameling met een duidelijk doel. Die je gezicht en verhaal zichtbaar maken.

Beeldbank voor bedrijven

Hoe maak je deze nu? Hoe zorg je dat je beeldbank kloppend en sprekend wordt? En ook nog eens verhalend. Een paar suggesties.

(1) Leg je processen vast

Iedere stap in je bedrijf is interessant om in beeld te brengen. Maak foto’s van het werk dat je verzet. Leg de stappen in je organisatie vast. En geef een inkijkje achter de schermen. Het proces vastleggen van je bedrijf of organisatie is de eerste stap richting een beeldbank.

(2) Zet een beleving neer

Denk na welke sfeer of beleving wil ik neerzetten. Benadruk je hardwerkende mensen of juist klantvriendelijke personen. Dat maak natuurlijk een groot verschil. Weet je nog niet goed welke beleving je wil neerzetten? Dan is foto’s maken een uitstekende manier om dit te onderzoeken.

(3) Ga slim om met beeldvorming

Welke symbolen of thema’s ondersteunen je boodschap? Is dat groei, duurzaamheid of maatschappelijke betrokken zijn? Zorg dat dit in je beelden terugkomt. Je doelgroep identificeert zich met deze thema’s en onderwerpen.

(4) Maak beelden van het resultaat

Dit klinkt logisch, maar is het niet. Het gebeurt nog regelmatig dat ik bedrijfsfoto’s zie van eigen mensen. Maar wat absoluut niet in je beeldbank mag ontbreken zijn beelden van het resultaat. Wat ervaart je klant als hij of zij je producten en diensten gebruikt? Wat is er opgelost dat het zijn of haar leven makkelijker of beter maakt?

(5) Vergeet je archief niet

Ik zeg het wel eens zo: het goud zit in je archief. Bekijk de beelden die je al hebt. Welke zou je opnieuw kunnen delen? Nostalgie is een krachtige emotie. Dus zet deze slim in en vergeet je archief niet. Ben je net gestart? Geen probleem. Begin dan met het aanleggen van een archief.

Aan de slag met jouw beeldbank

Een beeldbank maken met een kloppend verhaal kost tijd. Wat is jouw volgende stap? Een paar tips.

  • Maak een plan. Wat ga je de komende maand doen? Het komende kwartaal en halfjaar? Schrijf deze acties zo concreet mogelijk uit.

  • Begin met het beschrijven van je beelden. Als je nieuwe foto’s maakt, sla ze goed en logisch op. Geef je beelden ook trefwoorden mee. Zo kan je ze makkelijker terugvinden.

  • Ga structureren. Welke cloud-opslag ga je gebruiken? Of welke tool? Maak een keuze en zorg voor structuur. Maak indien nodig een korte beschrijving van je werkwijze en het gebruik van je beeldbank.

Hulp nodig of vragen over jouw beeldbank? Neem contact op.

PS lees ook mijn artikel met alle toepassingen van bedrijfsfoto’s. Het valt mij op dat veel bedrijven en ondernemers nog niet alles kansen benutten en dat is zonde.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Tone of voice: ontdek je unieke stem en gebruik hem in stijl

Volgende
Volgende

Hoe vertel je wat je doet als je werk niet in een hokje past