Hoe vertel je wat je doet als je werk niet in een hokje past

Wat doe jij eigenlijk? Het is een vraag die jou ook vast wel eens gesteld wordt.

Vorige week vroeg iemand het aan mij. En eerlijk, ik vind het lastig om die vraag te beantwoorden. Op de een of andere manier word ik niet begrepen of ben ik niet duidelijk. Waarschijnlijk dat laatste.. 😅

Als je arts, advocaat, leraar of loodgieter bent, dan is dat het gewoon. Het gesprek gaat dan vaak vanzelf verder. Dat lijkt me heerlijk.

Maar als ik zeg wat ik doe, dan kijken mensen me soms aan met een vraag in hun ogen: oké, en dat is?

Als het niet in een hokje past

Er zijn dus beroepen die minder duidelijk zijn op één of andere manier. Als je zegt, ik ben een kunstenaar. Dan is de kans groot dat de vervolgvraag is, wat maak je? En kun je er je brood mee verdienen? Dat is toch gek.

Nu zou ik mezelf niet omschrijven als een kunstenaar. Maar wel als een contentmaker. Ik ben graag bezig met de inhoud. Ik laat mijn licht schijnen op de essentie. Dat doe ik met beelden en woorden. Dat is de reden dat fotografie ook goed bij mij past.

Dat klinkt lekker vaag toch? Eens.

Austin Kleon hielp me in één van zijn boeken [1]. Hij geeft een richtlijn voor het formuleren van wat je doet, als dat niet in een hokje past.

Hij schrijft:

  • Houdt het bij de feiten

  • Vertel de waarheid

  • En vertel die met waardigheid en zelfrespect.

Dus tijd voor een poging..

Vier dagen in de week werk ik als marketeer. De rest van mijn tijd vul ik met fotograferen en schrijven. Dat doe ik voor mezelf, maar ook voor anderen die mijn hulp kunnen gebruiken, zoals bedrijven en organisaties.

Mag ik je nog iets meer vertellen?

Wat ik nu doe is een bewuste keuze. Vorig jaar schrapte ik veel activiteiten. Zo stopte ik met vrijwillige taken. Dat gaf me de ruimte die ik nodig had om mij verder te ontwikkelen. En in dat proces zit ik nu en daar werk ik aan.

Hoe vertel jij wat je doet? Lukt dat met een paar woorden of heb je een aantal zinnen nodig? Ik ben benieuwd. Delen mag altijd.

Wat je ook doet, weet dat het daar niet om gaat. Het gaat om wat je betekent en wie je bent. Of je nu in een hokje past of niet.

Fijne dag,

Arnout

[1] Show your work, Austin Kleon (2022)

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Beeldbank voor bedrijven: hoe maak je met foto’s een sprekend verhaal?

Volgende
Volgende

Als je geen comfortzone hebt kun je er ook niet uitstappen