Tone of voice: ontdek je unieke stem en gebruik hem in stijl

Stem ontdekken in groep

Als bedrijf, ondernemer of organisatie sta je er vast regelmatig bij stil. Wie is mijn doelgroep? Welke woorden gebruiken ze? En hoe zorg ik voor een passende tone of voice?

Je wilt de taal gebruiken die zij gebruiken. Je werkt met persona's en omschrijvingen. En deze werk je daarna uit in richtlijnen voor je communicatie en content.

Maar dan loop je vast. Want voldoen aan je richtlijnen en ook schrijven en zeggen wat je wil zeggen is niet makkelijk. Je woordgebruik en taal is niet constant. Je tone of voice is geen vast gegeven. Dat van jouw niet, maar ook van je doelgroep niet.

Je tone is eerder een mix van stijlen. Dus ik draai het in dit artikel om. En ik begin bij jouw stem. Want als je deze ontdekt kan je een stijl formuleren. En dat is een stuk makkelijker, ontdekte ik.

Wat is je tone of voice?

Je stem dat heeft alles te maken met je tone of voice.

Je tone of voice is de manier waarop je praat, presenteert en schrijft.

En dat kun je op verschillende manieren doen. Afhankelijk van wie je bent, wat je wil zeggen en tegen wie je het zegt.

Zo praat je waarschijnlijk anders tegen je ouders dan tegen je vrienden. Tegen je vrienden gebruik je meer grapjes, bijnamen of straattaal. Tegen je ouders gebruik je vaak meer beleefde, nette of formele taal.

En zo praat je anders als je iets wilt verkopen dan als je iets wilt vragen. Als je iets wilt verkopen, gebruik je meer overtuigende, aantrekkelijke of activerende taal. Als je iets wilt vragen, gebruik je meer nieuwsgierige, informatieve of respectvolle taal.

Je stem heeft een belangrijke functie

Je stem heeft dus een belangrijke functie.

Het laat zien wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Maar je tone of voice heeft ook invloed op hoe anderen je zien, wat ze van je denken en hoe ze op je reageren.

Als je een bedrijf of organisatie bent is je tone of voice heel belangrijk. Je wilt namelijk dat je klanten je herkennen en je geloofwaardig vinden.

En dan kom je voor keuzes te staan, is mijn stem..

  • Formeel of informeel

  • Zakelijk of persoonlijk

  • Serieus of grappig

  • Simpel of abstract

  • Spiritueel of down-to-earth

Maar vaak is het niet zo zwart-wit. Je bent niet altijd zakelijk en nooit persoonlijk. Althans, als het goed is niet. Want dan mis je menselijkheid.

Wat slimmer is, bedenk hoe je wilt klikken. En ga dat inbeelden.

Voice-experts Justin Blackman en Abbey Woodcock bedachten daarvoor een model met 9 verschillende stemmen. Het is geschreven voor copywriting, maar ik denk dat het op al je communicatie van toepassing is.

Laten we ze erbij pakken.


9 tone of voices

Je begint met kijken wat je met je stem wilt doen. Is dat een visie delen of een standpunt helder maken? Of wil je juist toegankelijk en menselijk zijn?

Justin en Abbey verdeelden 9 soorten in 3 groepen.

Voices of Authority

Je klinkt als een expert of een leider. Je weet meer dan anderen. Je gebruikt deze stem als je veel concurrenten hebt en je wilt opvallen.

Deze stijl past perfect in een markt waar veel informatie en concurrenten zijn, en je je wilt profileren als degene die overal het juiste antwoord op heeft.

Dit zijn de stemmen binnen deze categorie.

De vertaler

Je legt moeilijke dingen makkelijk uit. Je gebruikt korte zinnen en simpele woorden. Je komt deze stem overal tegen waar iets ingewikkelds simpel moet worden. Zoals in de financiële sector. En de politiek, althans zij doen vaak een poging ;)

De bezorgde ouder

Je wilt je klant helpen en beschermen. Je bent empathisch en betrokken. Je gebruikt normale zinnen en vermijdt. Deze stem komt veel voor in de gezondheidszorg, maar ook in de bankenwereld.

De guru

Je praat met zelfvertrouwen. Je weet iets wat je klant niet weet. Je gebruikt soms moeilijke woorden om je klant uit te dagen. Deze stem is goed als je een autoriteit wilt zijn in een niche. Maar het is wel belangrijk deze stijl bewust te kiezen.

Voices of Outlook

Je klinkt als iemand die een mening heeft. Je wilt iets veranderen of verbeteren. Je laat je persoonlijkheid zien in je teksten en communicatie.

Dit zijn de 3 stemmen in deze categorie.

De eeuwige optimist

Je bent blij, enthousiast en optimistisch. Je gebruikt snelle, korte zinnen. Je moedigt je klant aan. Deze stem is als je favoriete tante die veel praat en je in een hoog tempo verhalen vertelt. Met als doel je aan te sporen er ook voor te gaan.

De rebel

Je bent tegen de status quo. Je wilt nu actie en verandering. Je werkt samen met je volgers of lezers of status quo te lijf te gaan. Je formuleert een gemeenschappelijke vijand die jullie hebben en waar je tegen vecht.

De underdog

Je vecht voor een goed doel. Je bent nederig en eerlijk. Wat je doet, doe je om anderen te helpen. Je vraagt je klant om je te steunen bij dat wat je wilt veranderen.

Voices of Accessibility

Je stem is hoe je klinkt als je schrijft. Je wilt dat je lezer je aardig vindt en je vertrouwt. Dat doe je met een toegankelijke stem.

Er zijn de 3 toegankelijke stemmen.

De vriend aan de bar

Je praat normaal, grappig en vooral heel menselijk. Je wilt anderen graag helpen. Je gebruikt geen moeilijke woorden maar je wilt wel waarde leveren. Deze stem is altijd goed.

De doener

Je probeert van alles uit. Je praat normaal en nieuwsgierig. Je wilt je lezer meenemen op je avontuur. Je gebruikt geen jargon. Deze stem is leuk en spannend. En neemt je mee langs belevenissen.

De yogi

Je praat lief en zacht. Je hebt een hoger doel. Je wilt de wereld mooier maken. Je gebruikt emoties en lange zinnen. Deze stem zie je terug coaches en therapeuten. Maar ook bij alternatieve genezers en filosofen.

Welke stijl past jou?

Het hielp mij om mijn stem helder te krijgen. Niet dat deze altijd hetzelfde klinkt, maar in hoofdlijnen wel. Het is makkelijker om een stijl te formuleren dan een tone-of-voice die altijd aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Echt waar.

Een stijl past bij wie je bent, wat je doet en wie je wilt zijn. En is daarom altijd goed. Het kost alleen wat tijd om deze te vinden. Maar dat ontdek je door hem te gebruiken. Of vraag het eens aan anderen. Welke stijl vinden zij bij jou passen?

Succes!


Auteur Arnout van Nieuwkoop

Geschreven door Arnout.

Als fotograaf en contentmaker help ik anderen hun verhaal in de schijnwerpers te zetten. Hoe? Met een goed huwelijk tussen woord en beeld.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om ook eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer weten of samenwerken? Stuur me een berichtje via mijn website, of social media. Ik kijk ernaar uit! ✨


Bronnen;

[1] What They Hear, when you write (2023)

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Fotolocaties in Gouda: de mooiste en leukste plekken voor het maken van beelden

Volgende
Volgende

Beeldbank voor bedrijven: hoe maak je met foto’s een sprekend verhaal?