Als je geen comfortzone hebt kun je er ook niet uitstappen

Deze week gebeurde er iets opmerkelijks. Op twee momenten raakte ik in gesprek over je comfortzone. Nu kun je denken, leuk je begon er waarschijnlijk zelf over. Nee, dat was niet het geval.

Ik ontdekte pas later dat dit onderwerp naar mij toe kwam. Ik zocht naar de overeenkomsten tussen deze gesprekken. Laat ik hier even beginnen.

Het internet staat er vol mee. Artikelen en blogs van goeroes die beweren dat groei buiten je comfortzone ligt.

Om even twee voorbeelden te geven: In 5 stappen uit je comfortzone of Je kan pas groeien als je uit de comfortzone stapt. Dat zijn titels die je tegenkomt als je zoekt op Google.

En deze is nog wat strenger: Wat heb jij nodig om jouw comfortzone voorgoed te verlaten? De boodschap is helder. Je moet uit je comfortzone. Wat als je daar blijft, dan doe je het niet goed.

Wat we niet zien

Het klinkt leuk. Maar met deze kijk wordt een belangrijk deel over het hoofd gezien.

De comfortzone is een psychologische toestand waarbij een persoon zich op het gemak voelt, controle heeft en weinig stress en angst ervaart.

En dat is mijn punt. Je kunt alleen uit je comfortzone stappen als je helder hebt wat je comfortzone is.

Als fotograaf en beeldmaker trapte ik zelf in deze fout. Ik pakte opdrachten aan die absoluut buiten mijn comfortzone lagen. Goed voor mijn groei? Zeker. Maar ik had mijn comfortzone niet scherp.

Het gevolg? Ik raakte mezelf kwijt. Mijn focus en helderheid namen af.

En dit is niet alleen het geval voor een fotograaf. Ook voor de geportretteerde is dat niet anders. Ga jij maar eens iemand op de foto zetten, die niet in zijn comfortzone zit.

Nou, ik kan je vertellen, dat zie je terug in de portretten. Het resultaat is simpelweg niet echt. Nep dus.

Je comfortzone heeft een doel

In je comfortzone vind je ook jezelf. En dat is belangrijk. Waarom is het daar goed en fijn voor jou? Wat maakt dat je daar graag bent? En als je jouw comfortabele zone verlaat, waar ga je dan naartoe?

Het is goed om te weten dat je deze comfortzone nodig hebt. Zonder deze ruimte kom je namelijk niet tot rust. En is het moeilijk om jezelf te vinden. En alles wat daarbuiten ligt mag je ontdekken. Op jouw tijd.

Of je nu in je comfort zit of niet. Het is goed.

Fijne dag,

Arnout

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Hoe vertel je wat je doet als je werk niet in een hokje past

Volgende
Volgende

Fotoreportage maken met een verhaal: van onderwerp naar complete serie