Fotoreportage maken met een verhaal: van onderwerp naar complete serie

Fotoreportage maken straatbied in Gouda

Hoe kan ik een fotoreportage maken? Hoe vertel je een verhaal met foto’s? Dat is zijn vragen die veel fotografen bezighouden. Ik stelde mezelf deze vraag ook regelmatig. En ik kon op internet het antwoord niet vinden. Althans niet de verdieping en inspiratie die ik zocht.

Blijkbaar een goed onderwerp om eens te belichten. Fotoreportage maken. Dus ik ging op onderzoek. Ik las boeken. En ontdekte verhaalvormen. In dit artikel ga ik je laten zien hoe je een fotoreportage maakt die boeit en inspireert.

In dit artikel

Wat is een fotoreportage?

Een fotoreportage is een manier om een verhaal te vertellen met foto’s. Je kunt een fotoreportage maken over een specifiek onderwerp. Of een bepaald evenement, zoals een bruiloft, een sportwedstrijd, een concert, of een reis. Met een fotoreportage wil je laten zien wat er gebeurt, wie er bij betrokken zijn, hoe de sfeer is, en wat de betekenis is.

Een fotoreportage is een vorm van documentaire of artistieke fotografie. Het wordt ook wel storytelling over visuele verhalen genoemd. Deze is vaak bedoeld voor publicatie in een tijdschrift, een krant, een website, of een boek. Een fotoreportage bestaat uit een reeks foto’s die samen een verhaal vormen, zonder dat er veel woorden nodig zijn.

Verschil met fotojournalistiek

Fotojournalistiek wordt ook gekoppeld aan deze manier van vastleggen. Er zijn overeenkomsten. Maar het is niet helemaal hetzelfde. Als het beeld voor journalistiek wordt gebruikt draait het meer om het geven van een beeld dat de waarheid laat zien. Ook als de waarheid rauw of pittig is. Voor het maken van een reportage is het onderzoek belangrijk. Je bepaalt zelf wat je gaat vertellen aan een publiek.

De geschiedenis van fotoreportages📜

Fotoreportages zijn al heel oud. Ze begonnen in de 19e eeuw, toen de fotografie werd geboren. De eerste foto’s lieten zien hoe de wereld er echt uitzag. Ze waren handig voor journalisten en documentairemakers.

Henri Cartier-Bresson

Maar er was ook iemand die meer wilde. Dat was Henri Cartier-Bresson, een Fransman die in de jaren 1930 en 1940 veel reisde. Hij fotografeerde mensen in allerlei landen en culturen. Hij had een speciaal talent: hij kon het ‘beslissende moment’ vastleggen. Dat was het moment waarop alles klopte: de actie, de emotie, de compositie.

De fotoreportage werd een kunstvorm. Fotografen gingen spelen met licht, kleur, vorm en verhaal. Ze lieten hun eigen kijk op de wereld zien.

Er is niets zo mysterieus als een duidelijk beschreven feit.

Robert Frank

Een beroemd voorbeeld is het boek ‘The Americans’ van Robert Frank, een Zwitser die in de jaren 1950 door Amerika reisde. Zijn foto’s waren niet mooi of vrolijk. Ze waren eerlijk en scherp. Ze lieten zien hoe Amerika echt was.

Nu, in de 21e eeuw, zijn fotoreportages nog steeds overal. Ze vertellen ons over de wereld om ons heen. Ze leren ons over andere mensen en culturen. Ze raken ons en maken ons blij. Ze zijn een bron van schoonheid en inspiratie.

Fotoreportage maken: 6 inspirerende vormen

Met welk soort foto’s ga je je verhaal vertellen? Marc Prüst deed er een aantal geleden onderzoek naar. Hij schreef het boek Vertel je verhaal. Een publicatie waar hij zoekt naar de rol van fotografie in een veranderende markt. Hij keek hoe bekende fotografen zoals Jimmy Nelson en Jeroen Swolfs verhalen maakte die de wereld over gingen. [1]

Zijn boek inspireerde mij als het gaat om vormen voor het maken van een verhaal. Je kan het zien als formats waaruit je vertrekt en werkt.

(1) Een visueel dagboek

Een visueel dagboek is een manier om jezelf te uiten. Je maakt foto’s van dingen die je belangrijk vindt. En je schrijft er je gedachten en gevoelens bij. Zo maak je een persoonlijk verhaal.

(2) Een portfolio

Een portfolio is een manier om je werk te laten zien. Je kiest een onderwerp waar je veel over weet. En je maakt foto’s in een stijl die bij je past. Zo laat je zien wat je kunt.

(3) Een narratief

Een narratief is een manier om een verhaal te vertellen. Je bedenkt een begin en een einde. En je maakt foto’s die daar naartoe leiden. Zo bouw je spanning op.

(4) Een typologie

Een typologie is een manier om te vergelijken. Je kiest een onderwerp dat steeds terugkomt. En je maakt foto’s die er bijna hetzelfde uitzien. Zo zie je de verschillen en overeenkomsten.

(5) Een continue verhaal

Een continu verhaal is een manier om te ontdekken. Je kiest een onderwerp dat je interesseert. En je maakt foto’s die daar iets over zeggen. Zo leer je meer over de wereld.

(6) Een fotografisch essay

Een fotografisch essay is een manier om te overtuigen. Je kiest een onderwerp dat je belangrijk vindt. En je maakt foto’s die je mening ondersteunen. Zo maak je een krachtig beeldverhaal.

Het gaat erom dat je eerst een vertelvorm kiest. Dat is vervolgens het kader waar binnen je werkt. Je kan het ook bepalen aan de hand van wat je wil maken of publiceren.

Zo is voor een boek een portfolio een goede vorm. Een visueel essay is meer geschikt voor een publicatie in een tijdschrift. En een typologie werkt weer goed op Instagram. Door meerdere vormen toe te passen, kan je verschillende distributiekanalen benutten.

Beginnen met je reportage 📸

Dat kan lastig zijn. Bedenken waar je moet beginnen. Er zijn genoeg redenen te noemen om een foto of serie niet te maken. Het meest bekende excuus is, dat is al eens gefotografeerd. Besef dat iedereen anders is en dus een andere kijk heeft. Zelf als het onderwerp van een foto hetzelfde is. [2]

Finn Beales geeft in zijn boek twee tips om te beginnen met je reportage of verhaal. Volg je interesses en vertel het verhaal van je eigen omgeving. Begin daar gewoon mee.

Technologie verandert. Trends komen en gaan. Maar de basiselementen van een goed verhaal zijn al heel lang hetzelfde. Dat is wat hij schrijft.

Stappenplan voor het maken van een reportage

  • Kies een onderwerp dat je interesseert en waar je iets over wilt vertellen. Geef het een thema of titel. Dat zorgt voor een duidelijk kader.

  • Bepaal je doelgroep, je doel en je boodschap. Wat wil je dat je publiek leert, voelt of doet na het zien van je fotoreportage?

  • Kies een verhaalvorm die past bij je onderwerp, je doel en je boodschap. Welke vorm helpt je om je verhaal het beste over te brengen?

  • Maak een plan voor je fotoreportage. Maak een shotlist. Bedenk welke foto’s je nodig hebt, waar en wanneer je ze gaat maken, en hoe je ze gaat ordenen en presenteren.

  • Ga op pad en maak je foto’s. Let op het licht, de compositie, de sfeer en het beslissende moment. Wees creatief en experimenteer met verschillende standpunten, technieken en stijlen.

  • Selecteer en bewerk je foto’s. Kies de foto’s die je verhaal het beste ondersteunen, en pas ze aan op het gebied van kleur, contrast, helderheid, uitsnede en andere aspecten.

  • Maak je fotoreportage af. Zet je foto’s in de juiste volgorde, voeg eventueel tekst, titels, bijschriften of andere elementen toe. En kies een geschikt medium om je fotoreportage te publiceren of te delen.

Reportage als communicatiemiddel voor bedrijven en organisaties📝

In mijn ogen is deze manier van fotograferen voor bedrijven onmisbaar. Het is niet alleen een kunstzinnige vorm. Maar ook een effectief communicatiemiddel.

Ik zie het nog regelmatig. Alleen geposeerde foto’s of er worden zelfs stockbeelden gebruikt om het eigen verhaal in beeld te brengen. Dat is zonde.

Hoe het vaak in de praktijk gaat..

Je wilt foto’s van je bedrijf laten maken. Je wilt laten zien wat je doet en wat je aanbiedt. Je maakt een lijstje van de beelden die je wilt hebben. Maar dat is niet genoeg. En daar komt een reportage om de hoek.

Je wilt ook dat je foto’s een gevoel overbrengen. Dat je foto’s een verhaal vertellen. Dat je foto’s je identiteit, je waarden of je visie laten zien.

Hoe doe je dat? Hoe geef je je foto’s meer diepgang en betekenis? Zoals beschreven met een vorm. Een format die je helpt om je foto’s te ordenen en te presenteren. Een handige richtlijn voor het kiezen en maken van magische beelden.

Aan de slag?

Kies een format uit dit artikel dat past bij je bedrijf en je verhaal. Volg de stappen die ik heb beschreven om je format toe te passen. En kijk wat het resultaat is. De kans is groot dat je verrast wordt door de kracht en de schoonheid van de foto’s.

Hulp nodig bij het maken van bedrijfsbeelden? Lees hoe ik je kan helpen of bekijk mijn galerij voor inspiratie.

[1] Boek: Vertel je verhaal, Marc Prüst (2018)

[2] Boek: Visual Storytelling Workshop, Finn Beales (2021)

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Als je geen comfortzone hebt kun je er ook niet uitstappen

Volgende
Volgende

The Story Factor: 6 verhalen om te overtuigen, motiveren en inspireren