Visuele content maken: 3 essentiële elementen voor een succesvolle creatie

We worden dagelijks overspoeld met visuele content. Van bedrijven en organisaties. Soms met een interessante boodschap. Maar vaak ook niet. Wat ze wel gemeen hebben is dat deze berichten een combinatie zijn van beelden en woorden. In dit artikel sta ik stil bij 3 elementen van visuele content.

Je ontdekt dat in een succesvolle creatie deze elementen altijd terugkomen. En je leert hoe jij deze elementen gebruikt en beïnvloedt zodat je zelf een succesvolle creatie kan maken.

Oude man zit op rollator bij Louvre in Parijs

Onderdeel van een verhaal

Het vertellen van verhalen is geen marketing. Het is een eeuwenoude kunst. Wat is het nu eigenlijk? Je hebt vast wel eens een film gezien of een boek gelezen. Geluisterd naar vrienden die avonturen met je delen. Maar heb je ooit stilgestaan bij de vraag wat een verhaal goed maakt? Waardoor wil je de bladzijde omslaan of blijven luisteren? Hoe komt het dat je wordt geraakt?

In 2010 hebben wetenschappers van Princeton Universiteit (Verenigde Staten) fascinerend onderzoek gedaan. Ze namen twaalf proefpersonen mee in een MRI-scanner terwijl iemand hen een verhaal vertelde. Wat ze ontdekten was adembenemend. Het brein van de luisteraars synchroniseerde met dat van de verteller. Een prachtig samenspel van emoties vond plaats. Dit is de kracht van verhalen. Ze verbinden ons op een diep niveau, waar empathie en emoties samensmelten. [1]

Kortgezegd. Een verhaal heeft een begin, een einde en een midden. Dat is de structuur van een verhaal. Elk deel begint met een opening, heeft een centraal stuk en een einde. Maar om het verhaal ook visueel om te zetten in content. Dat is een uitdaging niet?

Wat is daarvoor nodig? Best veel. Het gaat verder dan beelden en woorden. Het gaat er om dat je als publiek onderdeel wordt van het verhaal. Dat wat je visueel ziet je ook innerlijk raakt. Het maakt je betrokken en het roept herkenning op. Is dat niet precies wat je wil als bedrijf of organisatie?

Elementen van visuele content

Laat las ik het boek De Visual Storytelling Workshop van Finn Beales. Hij schrijft in zijn boek dat een goed verhaal bestaat uit 3 elementen. Locatie, personage en gebeurtenis. Zodra deze drie samenkomen en interactie aangaan ontstaat de magie.

Even persoonlijk..

Foto’ maken doe ik al heel wat jaren. Toen ik 18 was kocht ik mij eerste camera. De jaren daarna ontwikkelde ik mezelf als fotograaf. Eerst tijdens reizen. Laten ook voor bedrijven, zoals het maken van foto’s voor websites en social media.

Toen ik dit las vielen er kwartjes. Het is eigenlijk zo logisch als was. Maar toch. Ik zie het regelmatig mis gaan. Geposeerde portretten. Ik snap nog steeds niet wat de functie ervan is. Zo loop je toch ook niet over straat. En zo zit je ook niet op je kantoor? Waarom?

Conclusie. Ik kwam tot de ontdekking wat Finn schrijft dat klopt. Dat is het mooie aan inzicht. Het is vaak simpel. Het maakt eenvoudig. Als je het ziet kan je het toepassen op jouw verhaal.

Laten we de 3 bouwstenen langsgaan.

Locatie

De locatie geeft niet alleen context, maar verrijkt ook jouw verhaal. Het vormt het podium voor jouw personages en gebeurtenissen. Daarom is het essentieel om de locatie van tevoren te verkennen, zodat je zorgvuldig een verhaal kunt opbouwen.

Richt je op texturen en details. In de natuur zijn dat bijvoorbeeld rotsen of bomen. In de stad verkeersborden en speciale herkenningspunten. En als je binnen bent zijn dat meubels. Kijk goed. Wat leg ik wel vast en wat niet. Het zijn oriëntatiepunten voor publiek en doelgroep. Ze verrijken het narratief.

💡 Tips bij locatie..

  • Let op de momenten dat je gaat zoomen en bepaal dat of je goed staat. Zo niet, pas je plek aan.

  • Kom dichtbij met je lens. Zorg voor een goede verhouding tussen persoon en locatie. Maak deze niet te groot.

Personage

Finn schrijft dat je verhaal vaart krijgt als de verlangens van je personage het uitgangspunt vormen. Alles wat we doen draait om verlangen. En als dat zichtbaar is betrek je kijkers bij het verhaal op een emotioneel niveau.

Leg ambities bloot. Leg vast wat de persoon voor elkaar wil krijgen. Leg vast wat hij of zij wil. Tegenslagen en pech horen ook bij het leven, maar dat zijn gebeurtenissen. Het volgend element. Het gaat bij personage om het portret.

💡 Tips bij personage..

  • Denk na over kleding en styling en zorg dat deze goed past bij het verhaal.

  • Zorg dat de behoeften en verlangens van de personage visueel zichtbaar worden, als dat lukt heb je het hoofdonderwerp van je verhaal goed vastgelegd.

Gebeurtenis

En dan het laatste element. De gebeurtenis. Wat gebeurt er in je verhaal? Welke storie maakt jouw jouw creatie zichtbaar? Als je de verlangens van je personages hebt bepaald bedenk dan wat obstakels zijn in het realiseren van deze verlangens. Dat verhoogt de spanning van je creatie? Maak houd het ook realistisch.

Een voorbeeld. Eerder maakte ik een serie foto’s voor Gymboxx in Gouda. Een bedrijf dat outdoor trainingen verzorgt. De personages zijn mensen die gezond willen leven. Het obstakel dat ze moeten overwinnen is naar de training gaan en zichzelf fysiek inspannen. En dat niet in een afgesloten sportschool. Nee, heerlijk in de buitenlucht.

💡 Tips bij gebeurtenis..

  • Check of de gebeurtenis goed in beeld is met vragen als; Welk obstakel is de persoon aan het overwinnen? Wat is de persoon aan het doen om zijn verlangen te realiseren?

  • De gebeurtenis is onderdeel van een verhaal. Zorg dat je creatie om elkaar aansluiten in shots en foto’s. Als je de creaties achter elkaar zet is het dan een geheel? Klopt het begin en het einde?

Extra element: jouw positie

Ik wil aan deze lijst nog een vierde element toevoegen. Mijn ervaring is dat je deze niet moet vergeten. En dat is jouw positie ten opzichten van deze drie elementen.

Waar sta je? Welke afstand hou je aan tussen je onderwerp en je camera? En hoeveel breng je van de context in beeld? Dat zijn keuzes. Maar het geeft vooral ruimte. Speel ermee als je de creatie gaat maken.

Dit is een voorbeeld van Vertical Gardens. Specialist in verticale tuinen voor binnen en buiten. Elke dag met de handen in het groen om te zorgen voor het klimaat. Binnen in huizen en kantoren. Buiten in tuinen.

Welk verhaal wil jij vertellen?

Wil jij aan de slag met deze elementen, zodat jouw publiek en doelgroep wordt bereikt met een succesvolle creatie? Laat het mij weten of doe een gratis contentscan.

Of lees meer over content maken.

Close-up met nadruk op persoon en omgeving

Bronnen: [1] hoe werken verhalen in ons brein, website Sigrid van Iersel

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Contentstrategie in het AI-tijdperk: minimaliseer voor maximaal effect

Volgende
Volgende

Een helder bedrijfsverhaal: laat je story checken door de VAR en voorkom fouten