Copy en visuals: waarom deze 2 elementen niet zonder elkaar kunnen

Je hebt copywriters en visual storytellers. Je hebt tekstschrijvers en fotografen. Woordgoochelaars en beeldmakers. Aan de ene kant logisch. Het zijn twee verschillende disciplines.

Maar hier zit ook een gevaar in. Ik zal je uitleggen waarom.

Net als bij de bouw van een woonhuis hebben de architect en de aannemer elkaar nodig. Ze kunnen niet los van elkaar functioneren om een prachtige woning te realiseren. Dat gaat simpelweg niet.

En zo zijn woord en beeld ook afhankelijk van elkaar. Je kan ze niet los van elkaar laten opereren. Samen vormen ze je verhaal. En niet alleen dat van jou, maar ook van je bedrijf of organisatie.

De kracht van woorden en beelden

Woorden en beelden hebben unieke eigenschappen en krachten.

Een woord is een groep klanken of letters die samen een betekenis vormen. Een beeld is een voorstelling van iets in meerdere dimensies. [1]

Met woorden, ook wel copy genoemd, breng je gedachten, ideeën en emoties over. Je legt er complexe concepten mee uit. Je geeft er gedetailleerde instructies mee. Letterlijk. Je geeft er klank en betekenis mee.

Maar woorden kunnen niet het volledige plaatje schetsen. Zo werkt ons brein gewoon niet blijkt uit meerdere onderzoeken [2]. Daar heb je beelden voor nodig. Beelden die in één oogopslag een schat aan informatie overbrengen. En tot verbeelding spreken.

Het bekende uitspraak zegt het. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dat is niet voor niks. Beelden geven context, roepen stemmingen en emoties op en helpen om abstracte concepten te visualiseren. In meerdere dimensies.

Test het maar eens. Vraag aan twee mensen bepaalde woorden in gedachten te nemen en laat ze dan een beeld schetsen. Iets dat ze zien. Je zal zien dat je twee verschillende verhalen krijgt. Dat is wat woord en beeld doen. Ze vormen samen een verhaal.

Samen vertellen ze je verhaal

Wanneer copy en visuals samen worden gebruikt vertellen ze een completer, rijker en boeiender verhaal.

De copy kan de details, de nuances en de ‘stem’ van het verhaal leveren. Terwijl de visuals de setting, de sfeer en de toon bepalen. Een voorbeeld.

Stel je voor dat je een blogpost schrijft over een reis naar de bergen. De copy kan de lezer meenemen op reis, beschrijven wat je zag, hoorde en voelde. Maar een foto van de besneeuwde bergtoppen bij zonsopgang kan een krachtige visuele impact hebben die woorden alleen niet kunnen bereiken.

Dit is voor bedrijven en organisaties niet anders. Je vertelt met woorden wat je kan betekenen. Welke problemen je oplost. En wat het gewenste resultaat is van je diensten en producten.

Met beelden laat je zien hoe dat er uitziet. Beelden die aantonen dat het werkelijk zo is en herkenning oproepen.

Het belang van balans

Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen je copy en visuals. Te veel van het één kan het ander overschaduwen. Je wilt als bedrijf of organisatie dat deze elementen elkaar versterken en niet dat ze met elkaar concurreren.

Hoe doe je dat?

✅ Gebruik beelden die passen bij je doel en doelgroep. Gebruik geen beelden die afleiden, verwarren of misleiden, zoals stockbeelden.

✅ Schets een duidelijk profiel van jezelf. Wat is je tone-of-voice? Ben je de guru of activist? Of liever de sensitieve coach die anderen helpt de weg te vinden?

✅ Zorg voor consistentie in zowel woord als beeld. Roepen je beelden herkenning op? Bevatten ze dezelfde kleurtonen. Je kan bijvoorbeeld een template of voorinstelling maken op basis van je huisstijl.

✅ Als het gaat om woorden maak een kapstok. Over welke onderwerpen of thema’s schrijf en praat jij? Kijk vervolgens of je updates, nieuwsberichten en social posts aan deze kapstok opgehangen kunnen worden.

Conclusie

Dus of je nu een blogpost schrijft, een social media post maakt, of een website ontwerpt, vergeet niet om zowel copy als visuals te gebruiken om je verhaal te vertellen.

En zorg dat ze elkaar aanvullen en versterken. Wat vertel jij met beelden? En wat met woorden? Ik help je graag om lijn aan te brengen in je verhaal. Met copy en visuals voor meer bereik en impact.

Plan een gratis kennismaking of lees wat ik voor je kan doen.

[1] Bron: Nederlandse Encyclopedie

[2] Bron: Universiteit Leiden & Nederlands Herseninstituut

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

The Story Factor: 6 verhalen om te overtuigen, motiveren en inspireren

Volgende
Volgende

Generatieve AI: zo schrijf je goede prompts voor teksten en afbeeldingen