Een helder bedrijfsverhaal: laat je story checken door de VAR en voorkom fouten

Als voetballiefhebber kan ik geen wedstrijd meer kijken zonder ingrijpen van de VAR. In elke wedstrijd legt de video assistant referee het spel wel een paar momenten stil.

Althans, meestal. Het komt in uitzonderlijke matches nog wel voor dat de VAR niet hoeft in te grijpen. Dan verloopt een wedstrijd zoals het hoort. Zonder grove fouten.

Nu denk je misschien, Arnout ik opende deze blog om meer te lezen over een helder bedrijfsverhaal. Daar gaat dit artikel inderdaad ook over. Klopt!

Wat doet de VAR?

De VAR heeft als functie om de scheidsrechter te helpen. Dat doet hij buiten het veld. Hij ondersteunt de scheidsrechter in het nemen van beslissingen.

Dit zegt de website van de KNVB over situaties waarin de VAR om hulp wordt gevraagd..

  • Wel of geen doelpunt

  • Wel of geen strafschop

  • Wel of geen directe rode kaart

  • Identiteitsvergissing bij het geven van een rode of gele kaart

VAR en bedrijfsverhaal

Vooral de laatste vond ik passend als het gaat om jouw bedrijfsverhaal. Identiteitsvergissing.

Wat heeft de VAR met een bedrijfsverhaal te maken? Nou het volgende. Het is geen officiële methode, maar wie weet na het plaatsen van dit artikel wel. Het is een simpele toetsing van heldere bedrijfsverhalen.

Hoe werkt deze methode? Nou zo.

Een goed bedrijfsverhaal kan je checken aan de hand van de VAR. De VAR staat in deze volgorde voor verhalend, authentiek en relatiegericht.

Verhalend

Iedereen heeft een verhaal in zijn hoofd. Een narratief dat we gebruiken om door de wereld te navigeren. Het bijzondere is dat iedereen een ander verhaal heeft. Dat schrijft Seth Godin in zijn boek, Dit is nu marketing.

We vertellen verhalen. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Het fenomeen bestaat al sinds wij mensen bestaan. Wij zijn sociale wezens. Je kan stellen dat het leven van mensen voor een groot deel gevormd wordt door de opsomming van verhalen die mensen zichzelf vertellen.

Is jouw bedrijfsverhaal verhalend? Mensen willen niet weten wat je doet, maar wat je voor ze doet. Vertel het verhaal om jouw producten en diensten heen. Een simpele manier om dit concreet te maken is het beschrijven van de ervaring die je geeft.

Authentiek

In veel bedrijfsverhalen heeft marketing de overhand genomen. Alles ziet er gelikt uit. Prachtige teksten en beelden. Maar is het menselijk? En betrouwbaar?

Vaak wordt gedacht dat authenciteit gaat over oprecht, echt en eerlijk. Dat is in de basis ook zo. Maar ik denk dat het vooral gaat over betrouwbaar zijn. Dat je doet wat je belooft. Dat je handelt naar wat je communiceert.

Doe geen beloften die je niet waarmaakt. En vraag geen hogere prijzen dan nodig. Daarmee zorg je alleen maar voor schade.

Wat zijn je waarden van jouw bedrijf en onderneming? En ben je daar trouw aan in wat je doet en zegt? Dat is de manier om een authentiek bedrijf te zijn.

Relatiegericht

We verlangen als mensen niet naar marketing. Als ik jou iets ga verkopen wat je niet kent zal het je ook niet boeien.

Begin met het vertellen van het verhaal. Waarom ben je met dit bedrijf begonnen? Waar liep je tegenaan? Welke oplossing bedacht je daarvoor?

Waarom? Als mensen willen we ons verbinden. We zoeken naar geloofwaardigheid. Eenzaamheid willen we niet. Nee, we willen ergens deel vanuit maken. We willen relatie en betekenis.

Waar laat jij mensen deel vanuit maken? Bij welke doelgroep laat je ze horen en wat kenmerkt deze mensen?

Maak verbinding met hun behoeften en luister naar wat ze nodig hebben. En dan komen passende oplossingen vast goed van pas. Dat zijn jouw producten en diensten.

Een voorbeeld

Het was een aantal jaar geleden dat mensen in mijn omgeving vertelden over duurzame kleding. In eerste instantie was ik kritisch. Weer zo’n marketinghype waar bedrijven geld aan verdienen.

Toen ik de verhalen uit de kledingindustrie hoorde kwam er bij mij verandering. Ik keek The True Cost en las verhalen van de schade die de kledingindustrie maakte. Een economie met een gigantische blinde vlek. Dat zette bij mij een verandering in gang. Ik zette stapjes in het kopen van eerlijke kleding. Is mijn kast nu volledig duurzaam? Nee dat niet. Ben ik bewust geworden door het verhaal en heb ik andere keuzes gemaakt? Zeker, dat wel.

Een mooi voorbeeld van een sterk bedrijfverhaal vind ik de naakte waarheid van Nudie Jeans. Daar sluit ik mee af.

PS Kan jouw bedrijf of organisatie wel een VAR gebruiken? Neem contact op of kijk bij wat ik doe. Ik reageer altijd.

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Visuele content maken: 3 essentiële elementen voor een succesvolle creatie

Volgende
Volgende

Krachtige bedrijfsfotografie: je gaat het pas zien als er licht schijnt