Fotolocaties in Gouda: de mooiste en leukste plekken voor het maken van beelden

Gouda is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. In 2022 vierden de gemeente dat het 750 jaar geleden was dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda.

Zolang loop ik nog niet mee. Maar toch mag dit artikel niet ontbreken op mijn website. Waarom niet? Ik ben zelf geboren in Gouda en ik woon er nog steeds. Het is de stad waar ik de meeste foto’s maakte.

Dus tijd om de mooiste fotolocaties op een rij te zetten, zodat je er inspiratie uit kan halen voor je creatieve projecten. Als bedrijf en organisatie. Maar ook als toerist en bezoeker van de stad.

In dit artikel

Fotolocaties in de binnenstad

De binnenstad van Gouda is een schatkamer voor fotografen, die houden van historische, culturele en sfeervolle plekken. Je kunt hier prachtige foto’s maken van de oude gebouwen, mooie gevels, de levendige markt en de beroemde glas-in-loodramen.

(1) Het oude stadhuis

Een van de meest iconische gebouwen in Gouda is het oude stadhuis, dat dateert uit de 15e eeuw. Het staat op de Markt. Het centrale plein van het centrum. En is omringd door gezellige terrasjes en winkeltjes.

Het stadhuis is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Met zijn rode bakstenen, witte ornamenten en spitse torens. Het is extra mooi om te fotograferen in de avond. Tijdens blue hour of golden hour. Maar ook tijdens de speciale maand rond Kerst. Dan is het stadhuis speciaal verlicht. Dus kom niet alleen op de warme zomerse dagen naar Gouda, maar ook in de winter ;)

(2) De Waag

De Waag is een historisch pand uit 1668, dat op de Markt van Gouda staat, tegenover de achterzijde van het stadhuis. De Waag is gebouwd naar een ontwerp van Pieter Post en werd gebruikt om allerlei goederen te wegen, vooral kaas.

In De Goudse Waag werden alle goederen die meer wogen dan 10 pond, gewogen en daar moest dan de belasting over betaald worden. De Waag is een mooie fotolocatie, omdat je hier de sfeer van het oude Gouda kunt proeven.

Vergeet ook niet vanaf De Waag richting het stadhuis te kijken. Als je daarlangs kijkt heb je een prachtige view over de markt met de torens van de Goudse kerken op de achtergrond.

(3) De Sint-Janskerk

De Sint-Janskerk is de langste kerk van Nederland, met een lengte van 123 meter. De kerk is beroemd om zijn glas-in-loodramen, die de Bijbelse verhalen en de geschiedenis van Gouda vertellen.

De ramen zijn het best te bewonderen van binnen, als het zonlicht er doorheen schijnt en de kleuren tot leven brengt. Maar ook van buiten is de kerk een indrukwekkend gezicht. Dus deze plek mag je niet missen.

Wil je binnenkijken? Dat kan van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Los van speciale dagen waarop anderen tijden gelden. Check voor je bezoek even de website van de Sint-Janskerk.

(4) Achter de kerk

Achter de kerk is een straat die langs de Sint-Janskerk loopt. Dit is een mooie fotolocatie, omdat je hier de sfeer van het oude Gouda kunt proeven. Je kunt hier prachtige foto’s maken van de kerk, de kleine grachten, op bruggetjes met historische panden en het Museum Gouda op de achtergrond.

(5) De museumtuin

De museumtuin is een verborgen parel in het hart van Gouda, die hoort bij het Museum Gouda. Het is een prachtige tuin, die in de 17e eeuw is aangelegd op de plek van het voormalige Catharina Gasthuis.

Je kunt hier genieten van de rust, de natuur en de kunst, die in de tuin wordt tentoongesteld. Als fotolocatie wordt het gebruikt voor het maken van trouwfoto’s. Maar ook als bedrijf kun je hier goede beelden maken met een Gouds karakter.

Het is een locatie die oudheid ademt. De tuin staat vol met bomen en bloemen. Dat maakt het sfeervol.

(6) De grachten

Gouda heeft een netwerk van grachten, die de stad doorkruisen en verbinden met de omliggende polders. Zoals de Oost- en Westhaven. De Turfmarkt en de Hoge Gouwe.

De grachten zijn niet alleen functioneel, maar ook sfeervol en fotogeniek. Je kunt er langs wandelen, fietsen of varen, en genieten van het uitzicht op de historische panden en de vele bruggen.

Een van de leukste plekken om te fotograferen is de Visbanken, een overdekte vismarkt uit de 17e eeuw, die je vindt op de Lage Gouda. Vanaf deze plek kan je in diverse richtingen foto’s maken met prachtige Goudse elementen op de achtergrond.

(7) De kaarsmarkt

Gouda is natuurlijk bekend om zijn kaas, die al eeuwenlang in de stad wordt gemaakt en verhandeld. Hier kun je zien hoe de boeren en de handelaren hun kazen wegen, keuren en verkopen, op dezelfde manier als vroeger. Het is een kleurrijk en levendig schouwspel.

Je kunt er ook zelf een stukje kaas proeven of kopen, en natuurlijk mooie foto’s maken van de ronde kazen, de geklede mensen en de historische omgeving.

De Kaasmarkt

Elke donderdagochtend, van april tot augustus, kun je de traditionele kaasmarkt bezoeken, die op de Markt wordt gehouden.

(8) De molens

Gouda ligt in het Groene Hart van Nederland, een gebied met veel natuur, water en polders. Een typisch Hollands landschap, dat je kunt verkennen vanuit Gouda.

Een van de hoogtepunten zijn de molens, die vroeger werden gebruikt om het water uit de polders te pompen of om graan te malen. Er zijn nog een aantal molens te zien in de buurt van Gouda, die je kunt bezoeken of bewonderen.

(9) Het tolhuis

Het Tolhuis in Gouda is gelegen op een strategische plek waar Hollandse IJssel en Gouwe samenvloeien. Het is een typisch punt voor de stad Gouda. Als je een stukje verder doorloopt kom je bij de De Uiterste brug.

Een monumentale brug in de Nederlandse stad Gouda, die de West- en Oosthaven met elkaar verbindt. Vanaf deze plek heb je mooi zicht op zowel Het Tolhuis als op de grachten van Gouda.

Een tip voor als je bedrijf in Gouda zit en je wilt herkenbare portret- of teamfoto’s hebben. Dan is dit een geschikte plek die niet zoveel gekozen wordt.

(10) Museumhaven

Een andere fotolocatie in Gouda die je niet mag missen is de museumhaven, waar je een verzameling van monumentale bedrijfsvaartuigen kunt bewonderen. Deze schepen geven je een beeld van hoe het leven op het water er vroeger uitzag, en zijn stuk voor stuk uniek en karakteristiek.

Je kunt de museumhaven gratis en altijd bezoeken, en er rondlopen, rondkijken of rondvaren. Je kunt er ook meer leren over de geschiedenis en de ambachten van de schippers, of genieten van een hapje en een drankje bij het IJsselhuis. De museumhaven is een plek vol sfeer, nostalgie en schoonheid, die je zeker wilt vastleggen met je camera.

(11) De Turfmarkt

De Turfmarkt is een van de meest gefotografeerde straten van Gouda, en niet zonder reden. Het is een schilderachtige gracht, met statige huizen, pittoreske bruggetjes en een rijke geschiedenis.

Op deze markt werd vroeger van alles verkocht, en nu kun je er genieten van de gezellige sfeer en de monumentale gebouwen.

Turfmarkt in Gouda

Veel monumenten!

Er zijn maar liefst dertig rijksmonumenten aan de Turfmarkt, zoals het Admiraalshuis, de voormalige synagoge en de Trappenbrug (foto). Je kunt hier prachtige foto’s maken van de reflectie van de gracht, de details van de gevels en de contrasten tussen oud en nieuw.

(12) De Amsterdamse Verlaat

De Amsterdamse Verlaat is een historische sluis uit de 15e eeuw, die de verbinding vormt tussen de Gouwe en de Hollandse IJssel. En mag ook zeker niet ontbreken als je foto’s wilt maken.

Je kunt de sluis van verschillende kanten fotograferen, en spelen met de reflectie van het water, de details van de sluisdeuren en de brug. Als je goed kijkt zie je ook de contrasten tussen de oude en de nieuwe gebouwen.

Magische plek!

Als je er bent loop dan ook even iets verder door. Dan kom je bij de Sint Remeynsbrug. Deze brug is niet bijzonder, maar het uitzicht over de gracht met de Gouwe Kerk op de achtergrond wel. Het is één van mijn favoriete spots!

(13) Houtmanplantsoen

Het Houtmanplantsoen is een park in de binnenstad van Gouda, dat in de 19e eeuw is aangelegd in landschapsstijl op de plek van de voormalige stadsmuren. Het park is vernoemd naar de gebroeders De Houtman, twee Goudse ontdekkingsreizigers die in 1595 naar Oost-Indië voeren.

In het park vind je een monument, een muziekkoepel uit 1898, en verschillende andere gedenktekens. Het park is een mooie fotolocatie, met veel groen en een molen aan de rand. En niet te vergeten, allemaal binnen de oude grachten van het centrum.

Ideaal voor als je mooie foto’s wil maken in een stedelijk gebied, maar ook in een groene omgeving. Het biedt een ideale mix tussen historische gebouwen en de korenmolen 't Slot, die aan de rand van het park staat.

Tip. Ben je er in de zomer? Loop of fiets dan zeker even langs. Je kunt er ook genieten van gratis concerten die in de muziektent worden georganiseerd.

Fotolocaties in de omgeving

De focus gaat natuurlijk snel naar de binnenstad van Gouda. En dat is volkomen te begrijpen. Maar de stad kent nog vele andere mooie plekken om foto’s te maken. Een aantal fotogenieke plekken die niet in het centrum liggen.

(1) Bergen van IJzerdoornpark

Het Bergen van IJzerdoornpark is een stadspark dat in de 19e eeuw is aangelegd op de plek van de voormalige stadsmuren. Het park is vernoemd naar de schenker, de Goudse burgemeester Albertus Adrianus van Bergen IJzendoorn.

Het park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl, met slingerpaden, vijvers en knuppelbruggetjes. Het Bergen van IJzerdoornpark is een plek om naartoe te gaan. Als je de drukte van het centrum wilt vermijden. Maar ook tijdens een wandeling door de stad als toerist. Je loopt er zo naartoe vanaf de binnenstad.

(2) De Karnemelksloot

De Karnemelksloot is een lange gracht met aan weerszijden historische panden, die de sfeer van het oude Gouda uitstralen. De Karnemelksloot ligt buiten de stadssingels, maar sluit aan op de binnenstad.

Je kunt hier prachtige foto’s maken. Van details tot reflecties in het water. De gevels en de bruggetjes. In de winter kun je hier ook de drijvende kerstbomen bewonderen, die elk jaar door de bewoners worden versierd.

(3) De Breevaart

De Breevaart is een historische gracht die de stad Gouda verbindt met de polders van Reeuwijk en Bodegraven. De Breevaart is vermoedelijk gegraven tussen 1340 en 1350, en maakte deel uit van het langste sluizencomplex van Noord-Europa.

Je kunt hier mooie foto’s maken in een natuurlijke omgeving. De sluizen en de monumentale panden maken het compleet. En daarom is deze plek het bezoeken waard.

Als je van wandelen houdt loop dan ook eens aan de overkant. Daar vind je de Oostboezemkade. Als je deze uitloopt kom je bij de Reeuwijkse Sluis.

(4) GOUDasfalt

GOUDasfalt vind je langs de rivier de Hollandsche IJssel. De plek was vroeger een fabrieksterrein met een asfaltcentrale. Het is omgetoverd tot een levendige locatie. Met een stadsoever en verschillende ondernemers. Sociaal, sportief en creatief. Je vindt het er allemaal.

Goudasfalt is een mooie fotolocatie, omdat je hier unieke foto’s kan maken. Zeker als je van een industriële stijl houdt. Dan past deze plek perfect.

Wat is jouw favoriet?

Ik ben benieuwd. Leuk als je het laat weten via een bericht of met een tag op Instagram. Mis je een locatie? Laat het mij weten. Dan update ik dit artikel en maken we de lijst samen nog completer.

Bronnen:

[1] Boek: 750xGouda, Jeroen Bakker (2021)

[2] Wikipedia voor informatie over locaties

[3] Website Gemeente Gouda en lokale nieuwssites

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Waarom het omgevings-portret niet mag ontbreken in je bedrijfsbeelden

Volgende
Volgende

Tone of voice: ontdek je unieke stem en gebruik hem in stijl