Fotografie in het juiste perspectief: zo groot is de invloed van je standpunt
Je hebt het vast weleens gezien. Een fotograaf die op de grond ligt. Of iemand die in een boom klimt? Misschien denk je dan, wat ben jij nu aan het doen? Is dat echt nodig om een goede foto te maken?
Het antwoord is dat ze op zo’n moment zoeken naar het juiste perspectief. En dat doe je met het kiezen van een standpunt. Hoog, laag op juist op ooghoogte.
Daar gaat dit artikel over. Je standpunt en perspectief. Welk effect het heeft? En hoe je kan gebruiken voor het vertellen van verhalen?
Je gaat een uitleg lezen over perspectief fotografie, welke soorten er zijn en hoe je jouw fotografisch perspectief kan ontwikkelen. Niet alleen als fotograaf, maar ook als bedrijf.
Standpunt en perspectief
Ik begin even hier.
Stel je voor dat je een foto maakt. Het standpunt is de plek waar je staat als je de foto neemt. Deze fysieke positie kan veel over jou als fotograaf vertellen. Het laat zien hoe jij naar een situatie kijkt en hoe je die wil vastleggen.
Verwar standpunt niet met perspectief. Perspectief gaat over de diepte in een foto, die bepaalde elementen benadrukt. Het gekozen perspectief leidt de kijker naar het hoofdonderwerp.
Hoewel de begrippen dicht bij elkaar liggen, hebben ze elk hun eigen rol. Beide laten zien hoe jij de wereld ziet. En hoe je je wilt onderscheiden in je foto’s.
Het standpunt bepaalt de sfeer van je foto. Een ander standpunt bij hetzelfde onderwerp kan een totaal andere sfeer creëren. Echt waar, probeer het maar eens.
Iedere foto heeft perspectief
Besef, iedere foto heeft perspectief.
En juist dat maakt het zo interessant. Het gaat om focus. Wat wil je belichten? En vanuit welk perspectief ga je dat doen?
Wil je dat je onderwerp meer opvalt op je foto? Groter lijkt en meer indruk maakt? Of wil je juist dat je onderwerp nietiger is en opgaat in een groter geheel?
Dat illustreer je met perspectief.
Soorten perspectief fotografie
Laten we veelvoorkomende perspectieven erbij pakken.
Ooghoogte
Je ontmoet iemand en kijkt hen recht in de ogen. De camera is op ooghoogte, waardoor je een gevoel van gelijkwaardigheid en verbinding ervaart. Het is alsof je de persoon echt ontmoet. Dit perspectief zie je veel terug in portretfotografie. Maar ook in dierenfotografie.
Close-up
Dichterbij, een close-up van een gezicht. De nadruk ligt op de ogen en de emoties die ze uitdrukken. Of misschien een close-up van een bloem, waarbij je de delicate details van de bloemblaadjes kunt bewonderen.
Groothoek
Je staat voor een uitgestrekt landschap, zoals een majestueuze bergketen of een weids strand. Met een groothoeklens leg je de volledige omgeving vast in één beeld, wat een gevoel van ruimte en grootsheid geeft.
Marco
Nog dichterbij, een macrofoto van een insect. Je ziet de fijne details van zijn vleugels en lichaam. Of een close-up van een waterdruppel op een blad, waarbij je de reflecties en texturen kunt bewonderen.
Schuin
Je maakt een actiefoto van een skateboarder in de lucht. De camera is schuin gehouden om de beweging en energie van het moment vast te leggen. Dit schuine perspectief voegt dynamiek en spanning toe aan je foto.
Hoe bepaal je nu je perspectief?
Dat is de belangrijkste vraag. Daar is geen pasklaar antwoord op. Waarom niet? Jij bepaalt deze zelf.
Je bepaalt als fotograaf welke boodschap je wil overbrengen. En wat de gewenste emotie is. Dat is net als een bedrijf. Je kiest je product en doelgroep.
Maar, er zijn wel een paar tips die kunnen helpen.
Ken je verhaal
Bepaal wat je wilt vertellen met je foto. Elk perspectief kan een ander aspect van je verhaal benadrukken. En vergeet niet de invloed van het camerashot dat je kiest.
Observeer je onderwerp
Kijk naar je onderwerp vanuit verschillende hoeken. Soms onthult een kleine verandering in perspectief een geheel nieuwe betekenis.
Experimenteer
Wees niet bang om te experimenteren met ongebruikelijke perspectieven. Dit kan leiden tot unieke en opvallende beelden.
Houd rekening met de compositie
Het perspectief moet de compositie van je foto versterken. Let op lijnen, vormen en de regel van derden.
Let op het licht
Licht kan de impact van het perspectief veranderen. Zijlicht kan bijvoorbeeld diepte toevoegen aan een zijaanzicht.
Gebruik de juiste lens
Verschillende lenzen kunnen het effect van een perspectief versterken of verzwakken. Een groothoeklens kan bijvoorbeeld het gevoel van ruimte in een vogelperspectief vergroten.
Aan de slag?
Fotografische perspectieven bieden je een schat aan mogelijkheden, dat is nu wel duidelijk toch? Dus of je nu een redacteur bent die op zoek is naar de perfecte foto bij een artikel. Een bedrijf dat een visueel merk wil versterken. Of je ondernemer die zijn producten op een unieke manier wil presenteren. Zoek het juiste perspectief en geef je verhaal vorm.
En vergeet niet: als je een kikker tegenkomt tijdens het fotograferen, vraag hem dan even om opzij te springen voor die perfecte kikkerperspectief foto! 🐸
—
Hulp nodig bij het vinden van je perspectief? Plan een kennismaking.
—
Ik maak de beelden die je nodig hebt, zodat je verhaal en boodschap mensgericht is. Wie op die manier waagt, die wint. Als redactie, bedrijf en ondernemer ;)