Fotografie in het juiste perspectief: zo groot is de invloed van je standpunt

Je hebt het vast weleens gezien. Een fotograaf die op de grond ligt. Of iemand die in een boom klimt? Misschien denk je dan, wat ben jij nu aan het doen? Is dat echt nodig om een goede foto te maken?

Het antwoord is dat ze op zo’n moment zoeken naar het juiste perspectief. En dat doe je met het kiezen van een standpunt. Hoog, laag op juist op ooghoogte.

Daar gaat dit artikel over. Je standpunt en perspectief. Welk effect het heeft? En hoe je kan gebruiken voor het vertellen van verhalen?

Je gaat een uitleg lezen over perspectief fotografie, welke soorten er zijn en hoe je jouw fotografisch perspectief kan ontwikkelen. Niet alleen als fotograaf, maar ook als bedrijf.

Standpunt en perspectief

Ik begin even hier.

Stel je voor dat je een foto maakt. Het standpunt is de plek waar je staat als je de foto neemt. Deze fysieke positie kan veel over jou als fotograaf vertellen. Het laat zien hoe jij naar een situatie kijkt en hoe je die wil vastleggen.

Verwar standpunt niet met perspectief. Perspectief gaat over de diepte in een foto, die bepaalde elementen benadrukt. Het gekozen perspectief leidt de kijker naar het hoofdonderwerp.

Hoewel de begrippen dicht bij elkaar liggen, hebben ze elk hun eigen rol. Beide laten zien hoe jij de wereld ziet. En hoe je je wilt onderscheiden in je foto’s.

Het standpunt bepaalt de sfeer van je foto. Een ander standpunt bij hetzelfde onderwerp kan een totaal andere sfeer creëren. Echt waar, probeer het maar eens.

Iedere foto heeft perspectief

Besef, iedere foto heeft perspectief.

En juist dat maakt het zo interessant. Het gaat om focus. Wat wil je belichten? En vanuit welk perspectief ga je dat doen?

Wil je dat je onderwerp meer opvalt op je foto? Groter lijkt en meer indruk maakt? Of wil je juist dat je onderwerp nietiger is en opgaat in een groter geheel?

Dat illustreer je met perspectief.

Soorten perspectief fotografie

Laten we veelvoorkomende perspectieven erbij pakken.

Vogelperspectief

Stel je voor dat je bovenop een hoog gebouw staat en naar beneden kijkt. Onder je ligt een bruisende markt, vol met kraampjes en mensen die als kleine stipjes bewegen. Dit vogelperspectief geeft je een overzichtelijk en levendig beeld van het geheel.

Kikkerperspectief in Gouda

Kikkerperspectief

Nu sta je op de grond, voor een imposant gebouw. Je kijkt omhoog en het lijkt nog groter en indrukwekkender dan je dacht. Dit kikkerperspectief benadrukt de grootsheid en kracht van het gebouw. Je staat vaak dicht tegen je onderwerp aan. En in sommige gevallen lig je op de grond.

Ooghoogte

Je ontmoet iemand en kijkt hen recht in de ogen. De camera is op ooghoogte, waardoor je een gevoel van gelijkwaardigheid en verbinding ervaart. Het is alsof je de persoon echt ontmoet. Dit perspectief zie je veel terug in portretfotografie. Maar ook in dierenfotografie.

Close-up

Dichterbij, een close-up van een gezicht. De nadruk ligt op de ogen en de emoties die ze uitdrukken. Of misschien een close-up van een bloem, waarbij je de delicate details van de bloemblaadjes kunt bewonderen.

Groothoek

Je staat voor een uitgestrekt landschap, zoals een majestueuze bergketen of een weids strand. Met een groothoeklens leg je de volledige omgeving vast in één beeld, wat een gevoel van ruimte en grootsheid geeft.

Horizontaal perspectief

Anderen noemen groothoek ook wel landschap of horizontaal perspectief.

Marco

Nog dichterbij, een macrofoto van een insect. Je ziet de fijne details van zijn vleugels en lichaam. Of een close-up van een waterdruppel op een blad, waarbij je de reflecties en texturen kunt bewonderen.

Schuin

Je maakt een actiefoto van een skateboarder in de lucht. De camera is schuin gehouden om de beweging en energie van het moment vast te leggen. Dit schuine perspectief voegt dynamiek en spanning toe aan je foto.

Sfeer en weer

Tenslotte. Je kan ook perspectief creëren met sfeer en weer. Je zorgt dat wat op de achtergrond staat of ligt onscherp is. Of juist andersom.

Het kan ook zijn dat je unieke kleurcontrasten zoekt of speelt met weersinvloeden. Denk aan licht en mist. Dat zorgt voor bijzondere beelden.

Dit is één van mijn favorieten. Ik speel graag met contrast en licht. En voorgrond en achtergrond.

Hoe bepaal je nu je perspectief?

Dat is de belangrijkste vraag. Daar is geen pasklaar antwoord op. Waarom niet? Jij bepaalt deze zelf.

Je bepaalt als fotograaf welke boodschap je wil overbrengen. En wat de gewenste emotie is. Dat is net als een bedrijf. Je kiest je product en doelgroep.

Maar, er zijn wel een paar tips die kunnen helpen.

Ken je verhaal

Bepaal wat je wilt vertellen met je foto. Elk perspectief kan een ander aspect van je verhaal benadrukken. En vergeet niet de invloed van het camerashot dat je kiest.

Observeer je onderwerp

Kijk naar je onderwerp vanuit verschillende hoeken. Soms onthult een kleine verandering in perspectief een geheel nieuwe betekenis.

Experimenteer

Wees niet bang om te experimenteren met ongebruikelijke perspectieven. Dit kan leiden tot unieke en opvallende beelden.

Houd rekening met de compositie

Het perspectief moet de compositie van je foto versterken. Let op lijnen, vormen en de regel van derden.

Let op het licht

Licht kan de impact van het perspectief veranderen. Zijlicht kan bijvoorbeeld diepte toevoegen aan een zijaanzicht.

Gebruik de juiste lens

Verschillende lenzen kunnen het effect van een perspectief versterken of verzwakken. Een groothoeklens kan bijvoorbeeld het gevoel van ruimte in een vogelperspectief vergroten.

Aan de slag?

Fotografische perspectieven bieden je een schat aan mogelijkheden, dat is nu wel duidelijk toch? Dus of je nu een redacteur bent die op zoek is naar de perfecte foto bij een artikel. Een bedrijf dat een visueel merk wil versterken. Of je ondernemer die zijn producten op een unieke manier wil presenteren. Zoek het juiste perspectief en geef je verhaal vorm.

En vergeet niet: als je een kikker tegenkomt tijdens het fotograferen, vraag hem dan even om opzij te springen voor die perfecte kikkerperspectief foto! 🐸

Hulp nodig bij het vinden van je perspectief? Plan een kennismaking.

Ik maak de beelden die je nodig hebt, zodat je verhaal en boodschap mensgericht is. Wie op die manier waagt, die wint. Als redactie, bedrijf en ondernemer ;)

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Als je je schaduw wil zien, moet je in het licht gaan staan

Volgende
Volgende

Bedrijfsfoto’s: ontdek alle toepassingen om je verhaal zichtbaar te maken