Social recruitment: bereik je ideale kandidaten met passende content

Als bedrijf zoek je nieuwe medewerkers. Daar moet je tegenwoordig je best voor doen. Kandidaten komen niet aanwaaien. Hoe doe je dat nu? Welke content heb je daarvoor nodig?

Afgelopen maand volgde ik de training social media recruitment bij de Compentence Factory. Het werven van kandidaten is onderdeel van mijn werk. Drie jaar geleden lukte het om via eigen kanalen en campagnes 20 nieuwe medewerkers te werven. Dat was voor een nieuwe vestiging die Verdouw opende in Gemeente Apeldoorn.

Net als marketing vraagt recruitment om verandering. Blijven leren en optimaliseren om te zorgen dat geschikte kandidaten in contact komen met je bedrijf.

In dit artikel deel ik een handig model. Voor mij verwerking, voor jou gratis inspiratie. Uiteraard met een persoonlijke noot. Ik volgde de opleiding met een contentmarketing blik.

Lees je mee?

In dit artikel

Wat is social recruitment?

Laat we beginnen met een omschrijving..

Social recruitment is de aanpak die je kiest als bedrijf of ondernemer voor het werven van nieuw personeel. Je kan het ook zien als online werving en selectie. Kanalen die je hiervoor inzet zijn - social media, jobboads en je website of een werken-bij-site.

Het doel is om met content een band op te bouwen met potentiële kandidaten. Van latent werkzoekende naar sollicitant. Op die reis speel jij in om een goede match te maken. Tussen kandidaat en jouw organisatie. Ook wel de candidate journey genoemd.

Besef.

Het aantal touchpoints in een candidate journey is langer dan de customer journey van iemand die een auto koopt - fact tijdens de trainingsdag

Dat vraagt dus om een zorgvuldige aanpak. Het vraagt om consistente en strategie.

Handig model voor social recruitment: AIDA

Net als een aankoopproces van een product doorloopt het recruitmentproces een aantal fases. Je kan daar meerdere modellen voor gebruiken. Ik dit artikel gebruik ik het AIDA-model. Een oud en beproefd marketingmodel dat tijdens deze training centraal stond.

Hoe kan het bedrijven en ondernemers helpen?

Dit model helpt om het proces in beeld te brengen. Van bezoeker tot sollicitant. Met alleen aandacht ben je er niet. Je kent de berichten vast wel, word jij mijn nieuwe collega? Of deze is nog mooier, vacaturealert.

Leuk, je bereikt vast wat mensen met deze berichten. Maar wat wil jouw kandidaat nu weten? Wat is voor hem of haar belangrijk? Dat gaat het om bij social recruitment.

AIDA staat voor awareness, interest, desire en action. In dit artikel houd ik de Nederlandse woorden aan. Aandacht, interesse, verlangen en actie. Laten we de stappen doorlopen.

Aandacht

Het eerste punt. Aandacht. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Je bericht of advertentie moet de aandacht trekken van een werkzoekende. Maar we leven in een wereld waar we worden gebombardeerd met advertenties, afbeeldingen en video’s. Ga dan maar eens de aandacht vasthouden.

Hulpvragen bij aandacht

  • Waar vind ik mijn gewenste kandidaat?

  • Waar is mijn doelgroep aanwezig?

  • Gebruik ik het juiste kanaal om ze te bereiken?

  • Is mijn vacature zo opgebouwd in woord en beeld dat het past bij het platform dat ik inzet?

Aandacht richt zich het meest op het cognitieve niveau. Feitelijk wie zoek je en wat gaat je nieuwe collega doen. De volgende twee fasen Interesse en Verlangen richten zich op het emotionele niveau.

Interesse

Een effectieve vacature wekt een bepaalde interesse op. Daarin is het belangrijk om rekening te houden met..

  • Duidelijkheid

  • Concreet

  • Begrijpelijk

  • Precies

De vuistregel hier: meer is minder. De gecreëerde content moet zich richten op mogelijke vragen van de werkzoekende. En ja, hoe geweldig jouw bedrijf of onderneming ook is. Dat komt later. Vaak is de neiging om te vertellen wat je als bedrijf zo leuk maakt en wat jij of jullie doen. Doe dat niet.

Tijdens de training bespraken we geschreven vacatures. Ook ik kreeg feedback dat het niet duidelijk genoeg was. Voor mij logische taal, maar ik ging inzien dat het korter kon en vooral concreter. - mijn ervaring

Een goede check is deze. Zou jouw vacature zonder aanpassing ook op de website van een concurrent kunnen staan? Is het antwoord ja dan heb je nog werk te doen.

Inhoudelijk moet je informatie opnemen over de functie, het doel, de verantwoordelijkheden en het team. Zorg ervoor dat je alleen details opneemt die interessant en relevant zijn.

Hulpvragen bij interesse

  • Naar wie is het bedrijf op zoek?

  • Wat wordt er van sollicitanten verwacht?

  • Wat krijg je als werknemer?

Verlangen

Het AIDA-model suggereert dat je moet streven naar het creëren van een verlangen. Nadat werkzoekenden je advertentie hebben gelezen, zouden ze moeten denken: Dit klinkt goed. Dit is perfect voor mij. Ik wil meer weten over deze toffe baan.

Maar hoe kunnen we zo'n gevoel creëren?

Volgens Companymatch zoekt 85% van alle werkzoekenden tijdens het online oriëntatieproces naar informatie over de bedrijfscultuur en waarden van de organisatie. Dit zijn de belangrijkste factoren voor een kandidaat bij het overwegen van een nieuwe werkgever.

Het is essentieel om deze informatie gemakkelijk toegankelijk en zichtbaar te maken voor werkzoekenden in een vacature. Media-inhoud, zoals foto's en video's, evenals ervaringen van werknemers versterken bovendien de emotionele impact van een vacature.

Hulpvragen bij verlangen

  • Geeft de vacature een goed beeld van de functie?

  • Vertel je op je website iets over de werkcultuur en het bdrijf?

  • Versterk je de tekst met sprekende beelden?

Actie

Veel werkzoekenden haken op het laatste moment af en solliciteren niet. Dit is gebleken uit onderzoek en er zijn diverse redenen voor aan te wijzen.

Gek? Nee. Dat heeft vaak hiermee te maken. Teveel obstakels in de laatste stap, nu solliciteren.

Voorbeelden. Je moet als kandidaat teveel stappen doorlopen om te solliciteren. Complexe en onbegrijpelijk sollicitatieformulieren, verplichte velden die niet nodig zijn. Je blokkeert daarmee het proces.

Om dit te voorkomen, moet het creëren van een soepele candidate journey op je agenda staan. Bovendien is de kracht van mobielvriendelijkheid niet te onderschatten. Dat moet gewoon goed werken in deze tijd.

Hulpvragen bij actie

  • Wat moet een sollicitant doen om te solliciteren en is dat eenvoudig?

  • Ben ik als bedrijf makkelijk te benaderen? En is het duidelijk wanneer een sollicitant reactie krijgt?

  • Hoe is je opvolging op sollicitanten?

  • Hoe ziet je onboardingproces eruit?

Maak content voor de candidate journey

Misschien denk je nu wel, leuk goede vragen. Maar hoe ik dat nu concreet? Hier komen per stap in het model voorbeelden, kanalen en doelen die je kan inzetten.

Aandacht

  • Je primaire boodschap in deze fase is gericht op wie zoekt en wat de kandidaat bij jou vindt

  • Het doel is om naamsbekendheid te generen en bereik. Je doelstelling kan bijvoorbeeld zijn: 30% meer views van mijn vacature

  • Zorg dat je vacature op een aparte webpagina staat, zodat daar meer informatie over de baan te vinden is

  • Kanalen die je hiervoor kan inzetten - Verwijzingen op platforms (referral), LinkedIn, Indeed, Facebook , Instagram en een werken-bij-site

Interesse

  • Je boodschap is gericht op jouw organisatie. Vertel wie je bent als werkgever en wat het zo leuk maakt voor kandidaten om bij jullie te werken. Zorg voor een onderscheidende boodschap.

  • Het doel is engagement verhogen bij je advertenties en berichten. Een voorbeeld doelstelling die hierbij past is het verhogen van de engagement bij je vacature met 3,0% of hoger.

  • Je content staat in een logisch geheel. Zorg voor een goede verhaallijn waar de kandidaat zich emotioneel aan kan verbinden. Vertel waar je blij van wordt als je in deze functie werkt. Wat het leuk maakt en welke uitdagingen de job geeft.

  • Kanalen die je hiervoor kan inzetten: social advertising, referral en de vacature webpagina of werken-bij-site

Een voorbeeld

Verlangen

  • Je boodschap vertelt hoe het is om bij jouw bedrijf te werken

  • Het doel is kliks naar je vacaturepagina. Een doelstelling die hierbij past is, 10% klikt door naar de vacature.

  • Je content richt zich op de inhoud. Laat collega’s aan het woord. Zij kunnen je ambassadeurs en kunnen ‘echt’ vertellen hoe het is om bij jou te werken

  • De kanalen die je hiervoor gebruikt zijn social-media, je werken-bij-site. Dit kan in een advertentie, maar het is ook een belangrijk onderdeel van je werkgeversmerk. Daar moet deze content ook in terugkomen.

Actie

  • Je boodschap vertelt hoe je kan solliciteren bij jou

  • Het doel is het aantal sollicitanten verhogen. Kijk goed hoeveel bezoekers doorklikken naar je sollicitatieformulier of indien deze onderaan de vacature staat hoeveel scrollt naar beneden. En het belangrijkste hoeveel verzenden het formulier daadwerkelijk.

  • Belangrijke meetpunten voor deze fase zijn het aantal dat op de vacaturepagina komt en het aantal dat daadwerkelijk solliciteert. Bijvoorbeeld 40% van de bezoekers klikt door of scrollt tot aan het sollicitatieformulier en 70% verzendt het ook.

  • Je content vertelt hoe je sollicitatieprocedure eruitziet. Geef duidelijkheid. Doe geen beloftes die je niet nakomt. Zorg voor een goede opvolging en een leuk welkomsbericht.

AIDA-model voor social recruitment

Is dit wat jouw bedrijf of onderneming nodig heeft? Maak heb je er geen tijd voor om dit goed in te richten, neem contact op. Ik help je verder met de juiste woorden en beelden.

Anderen lazen ook..

Ongeposeerd en spontaan op de foto met moment design

Content maken: hoe doe je dat?

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Krachtige bedrijfsfotografie: je gaat het pas zien als er licht schijnt

Volgende
Volgende

De valkuilen van stockfoto's: waarom je beter kunt kiezen voor eigen beelden