De valkuilen van stockfoto's: waarom je beter kunt kiezen voor eigen beelden

Ik begrijp het heel goed..

Stockfoto's bieden een handige en snelle manier om aantrekkingskracht toe te voegen aan je website. En social media berichten. Ik heb ze zelf ook met grote regelmaat gebruikt.

We kennen allemaal de statistieken die aantonen dat visuele beelden beter zijn voor je betrokkenheid. Het is goed voor de views. Het scoort gewoon beter. Een bericht, post of website met foto’s.

Hoewel stockfotos nuttig kunnen zijn op bepaalde momenten, is het doel van dit artikel om uit te leggen waarom ze niet je belangrijkste bron van beeldmateriaal moeten zijn. Niet voor jouw werk, bedrijf of organisatie. En zeker niet voor jou persoonlijk.

In dit artikel

5 valkuilen van stockfoto’s

Gemak dient de mens, absoluut. Je bezoekt een online beeldbank. Download de het foto die beste past en je gebruikt hem in je communicatie. Handig? Nee. Het heeft meer invloed dan je denkt. Een paar valkuilen als je stockfoto’s gebruikt om het verhaal van je bedrijf of organisatie te vertellen.

Ze zijn teveel gebruikt

Simpel, dat is zo. Ik heb zelf ook foto’s geüpload op stocksites. Ik vond het verbazingwekkend hoeveel downloads dat opleverden in een jaar tijd. Naast jou zijn er nog veel meer mensen die dezelfde foto downloaden en gebruiken. Zonde, want je bent uniek. Conclusie. Stockfoto’s zijn niet helpend om een eigen verhaal te vertellen.

Tip. Een leuk testje.

Als je een foto van een stockwebsite haalt kopieer de bestandsnaam eens een keer naar Google Afbeeldingen. Zo kan je zien of de foto elders op internet nog meer gebruikt wordt. Vaak wordt dan snel duidelijk, deze foto staat niet alleen op mijn website.

Ze zijn niet authentiek

Dit is een inkoppertje..

Authenciteit wordt voor klanten en consumenten steeds belangrijker. Een onderzoek uit 2019 toont aan dat 90% van de mensen dat belangrijk vindt als het gaat om merken en bedrijven. Dat getal groeit nog steeds.

Je herkent het zelf ook vast. Als je een website of webshop bezoekt dan wil je niet alleen een eerlijk beeld krijgen van het assortiment en levertijden. Maar ook van de mensen die achter het bedrijf zitten. Of iets eerlijk en betrouwbaar is. Je wilt weten met wie je contact hebt. En welk gezicht daarbij hoort.

Het gebruik van stockfoto's toont niet je eigen realiteit, maar die van iemand anders. Het zorgt niet voor de verbinding en herkenning die je wel kan bereiken met persoonlijke beelden. Foto’s waar jij of jouw collega’s opstaan.

Ze maken je ongeloofwaardig

Stockfoto's laten je opgaan in de massa. En zoals ik iemand eens hoorde zeggen. Opgaan in de massa is slecht voor de kassa. Het is cliché, maar waar..

In slechts 0,05 seconden vormt een bezoeker al een mening over je website. Kies daarom voor professionele en gepersonaliseerde foto's die het gezicht van je bedrijf tonen. Stop met het gebruiken van generieke stockfoto's. Authentieke beelden maken je geloofwaardig en helpen je op te vallen. Niemand is zoals jij. Dus laat jezelf zien, dat maakt geloofwaardig.

Ze maken je verhaal inconsistent

Mensen zijn consistente wezens, volgens psycholoog Robert Cialdini. Auteur van het bekende boek Invloed. Als je A zegt, dan verwachten ze B. Als A een stockfoto is, is B onlogisch. Dat wil je toch niet? Dat het beeld van jouw bedrijf ervoor zorgt dat ze je producten, diensten of service niet willen.

De keuze voor een stockbeeld zorgt dat je verhaal geen innerlijke samenhang krijgt. Zonde. Dat kun je dus beter niet doen. Wees consistent.

Ze kunnen je reputatie beschadigen

Misschien denk je, nou Arnout dat klinkt heel extreem.

Wanneer iemand je website bezoekt, speurt zijn brein door zijn kortetermijngeheugen om te zien of hij iets van de inhoud herkent. En als ze in het verleden een slechte ervaring hebben gehad met een site die dezelfde afbeeldingen gebruikt, associëren ze die negatieve ervaring onbewust met jouw bedrijf.

Het maakt niet uit of de stockfoto's exact hetzelfde zijn, als ze maar enigszins lijken op een andere website die een negatieve ervaring voor de bezoeker heeft gecreëerd. Dit kan leiden tot verminderd vertrouwen en wrijving in het proces.

Oké, duidelijk.

Hoe kan je unieke beelden maken?

Ik heb je een paar grote valkuilen gegeven waarom je stockfoto’s niet moet gebruiken bij het vertellen van je verhaal. Hoe los je dat nu op? Een paar alternatieven.

Begin met storytellen

Maak vandaag eens 3 foto’s. Heb je geen camera, gebruik dan je telefoon. Een paar suggesties, een foto van het werk dat je doet, een foto op de plek waar je vandaag werkt of een foto van een afspraak die je vandaag hebt. Bedenk daarna wat je met deze foto kan vertellen. Kan je beschrijven wat je deed - wat je in het moment voelde of wat je leerde? Deel het met de foto in een social media bericht.

Maak gebruik van gegenereerde inhoud

Wat bedoel ik hiermee? Als je loyale klanten of abonnees hebt moedig ze aan om foto’s te delen waarop ze jouw producten of diensten gebruiken. Dit kan door middel van een #hashtag of het taggen van jouw bedrijf.

Zelf leren doen

Dit is misschien wel de meest logische tip. Ik vind dit het investeren waard. Het maken van beelden die laten zien wie je bent. Als jij foto’s maakt creëer je zelf de content. Jij kent het verhaal beter dan een ander. Uiteraard kan ik je hierbij helpen. Ik geef je tips hoe je dat makkelijk en structureel kan doen, zonder dat het veel tijd kost. En je krijgt passende suggesties voor het delen van jouw verhaal.

Schakel hulp in

Denk jij - leuk originele beelden die heb ik wel nodig, maar echt geen tijd voor. Huur dan een fotograaf of freelance contentspecialist in. Iemand die weet hoe je een verhaal vastlegt en vertelt. Kijk vooral naar fotografen die snappen hoe je authentieke en boeiende beelden maakt. Dat is wat mij betreft belangrijker dan technisch gelikt en correct.

Zo, dat was een lang artikel. Wil jij stoppen met neppe foto’s? Lees wat ik voor je kan betekenen. Dan gebruik jij dit jaar geen stockfoto’s meer, maar beelden die de essentie van jouw bedrijf en onderneming vertellen.

Anderen lazen ook..

Ongeposeerd en spontaan op de foto met moment design

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Social recruitment: bereik je ideale kandidaten met passende content

Volgende
Volgende

Moment Design: zo ga je ongeposeerd en spontaan op de foto