Waarom een goed visueel narratief juist niet alles laat zien

Kortgeleden kwam ik deze term tegen: een visueel narratief. Twee woorden die mij aanspreken als fotograaf en contentmaker. Maar ik dacht direct, klopt dit wel? Is een narratief altijd visueel?

Aan de andere kant dacht ik ook. Het klinkt ook wel interessant toch? Noem het gewoon een verhaal in beelden of een kijk-verhaal. Want dat is het. Een visueel narratief.

Maar ik keek verder. Ik zocht de definitief op en ontdekte dat je ook met woorden een beeld kan schetsen. En wat doe je dan? Een artikel schrijven.

Definitie visueel narratief

Ik vond deze definitie van narratief één van de mooiste: Een narratief is een verhaal rondom ideeën en opvattingen waarmee je een ander wil overtuigen.

Voeg daar visueel aan toe, wat betekent het zien of betreffende het zicht en je hebt de volgende zin..

Een visueel narratief is een verhaal waarmee je anderen inspireert met ideeën en opvattingen door middel van beelden, zodat anderen het gaan zien.

Leuk Arnout, interessant. Maar wat boeit mij dit? Of wat kan ik hiermee als ondernemer, redactie of bedrijf? Nou, heel veel.

Je denkt bij visueel vast aan content, zoals foto’s en video’s. Illustraties en infographics. Heel logisch, want dat is het ook. Al deze middelen hebben hetzelfde doel. Iets duidelijk maken met beelden. Visueel dus.

En dan denk je, daar heb je geen woorden voor nodig. Maar dat is niet helemaal waar. Je hebt taal nodig om het onder woorden te brengen. En woorden om een beeld te schetsen en verbeelden. Echt waar? Ja.

Een paar voorbeelden

Hoe schets je een narratief met woorden die tot verbeelding spreekt? Dat kan op veel verschillende manieren. Stijlfiguren. Veelvoorkomende zijn..

Beeldende woorden

Dat zijn beschrijvingen die een beeld in de gedachten van je publiek creëren, zoals de stokoude bejaarde. Het roept het beeld op van iemand die zoveel levensverhalen heeft dat elke rimpel een hoofdstuk zou kunnen zijn. Het zijn woorden waarmee je je verhaal inkleurt.

Vergelijkingen

Dit helpen om een concept te verklaren door het te vergelijken met iets anders. Als we zeggen zo ziek als een hond, voelen we de ellende van de zieke. En haar gezicht werd zo rood als een kreeft laat ons bijna de hitte van haar blozende wangen voelen. Het zijn vaak de kleine toevoegingen aan je verhaal. Maar wel net de details die je communicatie verrijken.

Metaforen

Metaforen, ik hou ervan. Metaforen zijn de magie van taal. Neem door de bomen het bos niet meer zien. Het is een uitnodiging om verder te kijken dan de chaos van bladeren en takken, naar de helderheid die daarachter schuilt. Het is figuurlijke taal die ons helpt om verder te kijken dan het oppervlakkige. En ons iets wil laten zitten wat dieper of verborgen ligt.

Personificaties

Dit is het toepassen van menselijke eigenschappen op niet-menselijke dingen of concepten, zoals dat bonbonnetje lonkte naar mij. Je laat persoonlijkheden eruit springen of je geeft niet-levende zaken een emotie. Een mooi voorbeeld is, deze minimalistische ruimte ademde één en al rust. De ruimte zelf ademt niet, maar komt op deze manier wel tot leven.

Hyperbolen

En dan hebben we hyperbolen, de kunst van het overdrijven. Een voorbeeld: het regent pijpenstelen. Het is alsof je zegt: Het regent zo hard, ik zou net zo goed een ark kunnen bouwen! Het maakt het gewone buitengewoon.

Paradox

Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Het is een combinatie van dingen die op het eerste gezicht niet kan, maar wat wel degelijk mogelijk is als je er nog eens over nadenkt. Om er twee te noemen. Schrijven is de kunst van het schrappen. En als je stiller wordt, hoor je meer. Oké, nog één. Ogen kijken, maar het brein ziet.

Dit zijn maar een paar simpele voor-beelden.

Waarschijnlijk zie je het in je gedachten voor je als je het leest. Of je denkt aan een situatie. Vaak gekleurd door je eigen ervaringen, maar dat geeft niet.

Het punt is, een sterk visueel narratief gaat verder dan digitale media. Het is zichtbaar en onzichtbaar. Tastbaar in beeld. En raakt het innerlijk.

En dat is wat je wil als bedrijf, ondernemer of redactie. Een verhaal dat je klanten en volgers niet alleen begrijpen, maar ook voelen en voor zich zien. Dat is het doel van een visueel narratief, als je het mij vraagt.

En, nu denk je..

Wat kan je daarmee?

Opvallen. Dat is het simpele antwoord. Een sterk visueel narratief helpt je schitteren en zichtbaar worden.

Het is niet alleen een kwestie van mooie plaatjes schieten en de juiste video’s maken. Al is dat ook heel belangrijk. Het gaat erom welk beeld je schetst en welk verhaal je naar voren brengt.

Hoe begin je? Begin met schrijven. Kijk wat het doet met je verbeelding. Wat zie je voor je? En waar wil je dat je klanten, volgers en lezers bij stilstaan? Welke oplossing wil je vormgeven in een verhaal? Welke storie wil je ze laten inbeelden en verbeelden?

Een foto kan meer zeggen dan duizend woorden, dat zal allemaal wel. Wat je wil is een goed beeld. En een duidelijk verhaal. Een boodschap die overbrengt wat je doet en betekent, toch? Daarvoor heb je een mix nodig van beelden en woorden. Die samen een narratief vormen.

Succes met narratieven,

Arnout

Ik maak de beelden die je nodig hebt, zodat je verhaal en boodschap mensgericht is. Wie op die manier waagt, die wint. Als redactie, bedrijf en ondernemer ;)

Arnout van Nieuwkoop

Vier dagen werk ik als marketeer en de rest van mijn tijd werk ik aan eigen projecten, waarin ik mijn passie voor beeld en woord combineer.

Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een betere plek wordt als er meer betrouwbare verhalen worden gedeeld en gecommuniceerd.

Op deze website deel ik mijn werk. Dat zijn beelden en artikelen die je inspireren om eerlijke verhalen te maken.

Wil je meer over mij weten of samenwerken? Neem dan contact met me op via mijn website, e-mail of social media. Ik hoor graag van je! ✨

Vorige
Vorige

Mijn werk van het oude stadhuis in Gouda is nu te koop

Volgende
Volgende

Soorten camerashots: van extreem weids tot intiem dichtbij